UA-49499200-1

Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2011»

5.9.2014_Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2011»Οι ανταποκριτές του Ε.Λ.Γ.Α. στον Δήμο Μονεμβασίας κάνουν γνωστό ότι  μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιεύθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2259/Β/20-8-2014) για το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες) δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορο στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2011.» 
Ο ΕΛ.Γ.Α. με την παρούσα Ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, από Δευτέρα 1-9-2014 έως και Τρίτη 30-9-2014, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν το έτος 2011 από τα προαναφερόμενα αίτια.
Ειδικά για το Δήμο Μονεμβασίας, θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις για απώλεια παραγωγής που αφορούν:
1. Την καλλιέργεια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέϊπ φρουτ).
2. Την καλλιέργεια ελιές καλαμών-επιτραπέζιες.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 

Κάθε κάτοχος (ιδιοκτήτης ή μισθωτής) γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, μία αίτηση (φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που υποχρεούται να προσκομίσει και τα οποία καθορίζονται, κατά περίπτωση, αναλυτικότερα παρακάτω), στο Δήμο που βρίσκεται η ζημιωθείσα γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση, έστω και αν έχει εκμεταλλεύσεις σε περισσότερες της μίας Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες του ίδιου Δήμου.
Αν υπάρχουν ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις, του ιδίου παραγωγού, και σε άλλο Δήμο της χώρας, τότε πρέπει να υποβληθεί και άλλη (νέα) αίτηση (στο Δήμο που ανήκουν), χωρίς την υποβολή πλήρους φακέλου, με την προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται ο Δήμος στην οποία υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος και ότι τα δικαιολογητικά θα καλύπτουν το σύνολο των εκμεταλλεύσεών του σε όλους τους Δήμους.
Η αίτηση συντάσσεται στο ειδικό έντυπο Α΄ (για Φυτική Παραγωγή και Φυτικό Κεφάλαιο) με ευθύνη του δηλούντα παραγωγού.
Στην αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται:
-το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου
-οι αριθμοί: φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), Δελτίου Ταυτότητας (Α.Δ.Τ.)
-ο αριθμός λογαριασμού τραπέζης
-η διεύθυνση κατοικίας
-το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό)
-τα στοιχεία της εκμετάλλευσης (σύμφωνα με το έντυπο)
Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από τον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α, ατελώς.
Η αίτηση θα πρωτοκολλείται και θα δίνεται στον αιτούντα πρωτοκολλημένο αντίγραφο της.
Οι Ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α δεν θα παραλαμβάνουν Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά. Εκπρόθεσμες αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης δεν γίνονται δεκτές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση στο όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη το ζημιογόνο αίτιο. Για τις εκμεταλλεύσεις που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α, η Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής αποτελεί αποδεικτικό κατοχής και επομένως η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποβάλλεται από το ίδιο άτομο που υπέβαλε και τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής έτους 2011. 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 

Με την υποβολή της αίτησης χορήγησης ενίσχυσης και προκειμένου για φυσικά πρόσωπα θα επισυνάπτονται και τα εξής δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
2. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο αριθμός λογαριασμού.
3. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου Ο.Γ.Α (εφόσον υπάρχει), όπου θα διακρίνονται τα στοιχεία του αιτούντα και η σχετική θεώρηση για το έτος ζημιάς (2011). Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα εκδοθεί βιβλιάριο θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του Ο.Γ.Α.
4. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2010) καθώς και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού σημειώματος. Εάν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβλήθηκε χειρόγραφα, θα προσκομίζεται ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτής από το αντίγραφο που έχει θεωρηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Εάν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, θα προσκομίζεται η εκτύπωση αυτής από το σύστημα TAXIS NET, καθώς και η βεβαίωση καταχώρησης.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2011, πρέπει να προσκομίσει σχετική υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναγράφεται και το Α.Φ.Μ του.
5. Τίτλοι κατοχής της εκμετάλλευσης και συγκεκριμένα:
Για όσες εκμεταλλεύσεις εντάσσονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α, η κατοχή αποδεικνύεται από τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του έτους 2011, όπως αυτή τηρείται στα αρχεία του ΕΛ.Γ.Α και δεν απαιτείται η προσκόμισή της. Ωστόσο, για την υποβολή της αίτησης ο παραγωγός θα πρέπει να την επιδεικνύει στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ.
6. Φωτοαντίγραφο της απόφασης ένταξης, για τους νέους αγρότες.
7. Υπεύθυνη δήλωση (έντυπο ΕΛΓΑ) 
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 

1. Δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων μπορεί να κριθούν φυσικά πρόσωπα που:
> Είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε).
> Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη.
> Είναι νόμιμοι κάτοχοι της εκμετάλλευσης τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.
> Έχουν δηλώσει τις ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις στο έντυπο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του έτους 2011 και έχουν εκπληρώσει πλήρως τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΛ.Γ.Α.
> Παρουσιάζουν γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε.
> Είναι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης (έως 150 χλμ.) με εξαίρεση τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και μελισσοτρόφους και τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων εντατικής μορφής. ( Η κατοικία προκύπτει από το εκκαθαριστικό).
> Είναι γεωργοί, δηλαδή ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
■ Γεωργοί κατά κύρια απασχόληση, που είναι δηλαδή ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το ατομικό γεωργικό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημα, ή
■ Νέοι αγρότες, εφόσον η ένταξη έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής απόφασης ένταξης, ή
■ Γεωργοί μη κατά κύρια απασχόληση, καθώς επίσης μικροεπαγγελματίες και μικροεισοδηματίες, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από το Είσόδημα Αναφοράς (15.000 €), ή
■ Συνταξιούχοι οποιουδήποτε ταμείου, που το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημά είναι μικρότερο από το Εισόδημα Αναφοράς (15.000 €), ή
■ Μικροεπαγγελματίες, Μικροεισοδηματίες, Περιστασιακοί εργάτες, μερικής απασχόλησης μισθωτοί, άνεργοι κλπ, που το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημά δεν ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος αναφοράς (δηλ. 5.000 €).
> Το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) δεν ξεπερνά το τριπλάσιο του εισοδήματος αναφοράς (45.000 €), εκτός των περιπτώσεων που το γεωργικό οικογενειακό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο του εξωγεωργικού οικογενειακού εισοδήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τους κατά τόπους Ανταποκριτές ΕΛ.Γ.Α. 
Για τις Δ.Ε. Πακίων και Ελαίας οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο ΚΕΠ Μολάων.
Προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας, παρακαλούμε όπως προσέρχεστε για την υποβολή της αίτησης έχοντας μαζί σας το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και οπωσδήποτε τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής έτους 2011.

Check Also

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών: Απολογισμός Δράσης για το 2023

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου …

G-EZ117CQG76