UA-49499200-1

Πρωτομαγιά με το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

29.4.2015_Πρωτομαγιά με το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει τον κήπο του, με ελεύθερη είσοδο, στο κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει σε απευθείας αναμετάδοση σε οθόνη από την – περίφημη για την ακουστική της – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς (ώρα 12:00), το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Βρετανού αρχιμουσικού Σερ Σάιμον Ρατλ και σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο.

Πρόκειται για ένα γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας και διεθνούς ακτινοβολίας, που διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και ειδικότερα σε χώρους μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας ή σε συναυλιακά κέντρα που έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα.

Το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» έτυχε ενθουσιώδους ανταπόκρισης από το κοινό, το οποίο έσπευσε να εξασφαλίσει τις θέσεις του ήδη από την πρώτη ημέρα προπώλησης των εισιτηρίων, με τη ζήτηση να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του Μεγάρου έλαβε την απόφαση για τη ζωντανή αναμετάδοση της συναυλίας στον κήπο.

Γιάννης Μάνος: «…η μουσική ενώνει τους λαούς της Ευρώπης»

«Δίνουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτό το κορυφαίο κοντσέρτο όσο περισσότεροι συμπολίτες μας είναι δυνατόν, στον μοναδικό μουσικό κήπο της Αθήνας, διότι η μουσική ενώνει τους λαούς της Ευρώπης. Άλλωστε, τις ημέρες αυτές, συμπληρώνονται 5 χρόνια από το “άνοιγμα” του κήπου στους Αθηναίους, με τη μετάδοση συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης υπό τον Ρικάρντο Μούτι» δήλωσε ο πρόεδρος του Μεγάρου, Γιάννης Μάνος.

Η συναυλία θα προβληθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση  στην Ελλάδα (ΝΕΡΙΤ), τη Γαλλία, τηΓερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή από την όπερα «Σεμίραμις» του Τζοακίνο Ροσσίνι, το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Φινλανδού συνθέτη Γιαν Σιμπέλιους, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται, φέτος, 150 χρόνια. Η Φιλαρμονική του Βερολίνου θα ερμηνεύσει, επίσης, τη Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα («του Ρήνου»), έργο 97 του Ρόμπερτ Σούμαν.

Από το 1991, κάθε Πρωτομαγιά, η Φιλαρμονική του Βερολίνου διοργανώνει το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» (Εuropakonzert of the Berliner Philharmoniker), σε ανάμνηση της ίδρυσής της ως ανεξάρτητου μουσικού φορέα την 1η Μαΐου 1882. Το κοντσέρτο αυτό, πέρα από τον επετειακό του χαρακτήρα, έχει επίσης συμβολική αξία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας σε όλο τον κόσμο. Μέσω των συναυλιών αυτών, επιχειρείται να δοθεί έμφαση στους πολιτιστικούς συσχετισμούς και στα κοινά σημεία των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Αθήνα

Οι συναυλίες αυτές μεταδίδονται από τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά μέσα – είτε ζωντανά είτε σε μαγνητοσκόπηση – σε πολλές χώρες και τις απολαμβάνουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, κάθε χρόνο, στο διάλειμμα της ζωντανής ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ξεχωριστή ομορφιά της πόλης που επιλέγεται να φιλοξενήσει κάθε φορά το επετειακό κοντσέρτο του περίφημου βερολινέζικου συνόλου.

Φέτος, αυτό το 20λεπτο ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην Αθήνα και το σκηνοθετεί η 34χρονη Γερμανίδα Γκρέτε Λίφερς για λογαριασμό του καναλιού Euroarts, το οποίο έχει αναλάβει την παραγωγή και διεθνή διανομή του «Κοντσέρτου της Ευρώπης».
Η εμφάνιση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76