UA-49499200-1

Πρωταθλήτρια κόσμου η Γερμανία, 1-0 την Αργεντινή

14.7.2014_Πρωταθλήτρια κόσμου η Γερμανία, 1-0 την ΑργεντινήΗ Γερμανία είναι η νέα πρωταθλήτρια κόσμου. Στην πλήρη ωριμότητά της πια, η ομάδα που ετοίμαζε για χρόνια ο Γιόαχιμ Λεβ νίκησε στην παράταση 1-0 τη σπουδαία Αργεντινή με γκολ του Γκέτσε στο 113΄ και κατάκτησε τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο της, αλλά μόλις πρώτο ως Γερμανία, επιστρέφοντας στην κορυφή του κόσμου ύστερα από 24 χρόνια.

Απόψε ήταν η τρίτη φορά που οι δύο αντίπαλοι αναμετρήθηκαν σε τελικό, με τη Γερμανία πια να μετρά δύο νίκες έναντι μία της «αλμπισελέστε», αφού εκτός του αποψινού αγώνα η Αργεντινή είχε επικρατήσει το 1986 στο Μεξικό με 3-2, ενώ η «μάντσαφτ» απάντησε στην επόμενη διοργάνωση, επιβληθείσα 1-0 στον τελικό της Ρώμης, το 1990, με το πολυσυζητημένο πέναλτι του Μπρέμε στο 85ο λεπτό.

Η Γερμανία έφτασε την Ιταλία σε κατακτήσεις και οι δύο ευρωπαϊκές ομάδες βρίσκονται στο κατόπι της Βραζιλίας που προηγείται στην άτυπη αυτή κατάταξη με πέντε παγκόσμιους τίτλους. Να επισημανθεί επίσης η κυριαρχία της Ευρώπης έναντι της Νότιας Αμερικής, καθώς το τρόπαιο έμεινε στη «γηραιά ήπειρο» τις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (ρεκόρ), αφού είχαν προηγηθεί Ιταλία (2006) και Ισπανία (2010).

Από την πλευρά τους, οι «γκαούτσος» έμειναν στους τίτλους του 1978 και 1986, ενώ απόψε επίσης καταγράφηκε η πρώτη νίκη τίτλου ευρωπαϊκής ομάδας σε ολόκληρη την ήπειρο της Αμερικής, με «δράστη» την κατά γενική παραδοχή κορυφαία ομάδα της φετινής διοργάνωσης, Γερμανία.

Χωρίς εκπλήξεις οι ομάδες, διπλά άτυχη η Γερμανία

Αγωνιστικά, σε επίπεδο τακτικής ο αγώνας δεν πρόσφερε κάτι διαφορετικό από το αναμενόμενο, με βάση τα όσα είχαν δείξει οι αντίπαλοι στην πορεία προς τον τελικό. Η Γερμανία επέβαλε από την αρχή παιχνίδι κατοχής και κυριαρχίας, με γρήγορη και σωστή κυκλοφορία και διαρκή κίνηση στο χώρο, απέναντι σε μια Αργεντινή με «σφιχτομανταλωμένη» ανασταλτική λειτουργία, τον Λαβέτσι στο πλάι των Μέσι, Ιγκουαΐν και τον Πέρες στο κέντρο να ελέγχει, εκτός των υπόλοιπων καθηκόντων του, τις προωθήσεις του Λαμ.

Η «μάντσαφτ» ήταν πάντως άτυχη, καθώς ο Γιόαχιμ Λεβ έχασε τον Κεντίρα (είχε δηλωθεί στην αρχική ενδεκάδα) στην προθέρμανση, έβαλε στη θέση του τον Κράμερ αλλά είδε και τον νεαρό της Γκλάντμπαχ να αποχωρεί τραυματισμένος στο 31ο λεπτό, σε σύγκρουση με τον Ρόχο.

Νέα αλλαγή για τον εκλέκτορα της Γερμανίας, λοιπόν, που πέρασε στο παιχνίδι τον Σίρλε, κι ενώ δέκα λεπτά νωρίτερα ο Ιγκουαΐν έχασε τεράστια ευκαιρία να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του: ο συνήθως ακριβέστατος Κρόος έκανε «τυφλό» γύρισμα προς τα πίσω με κεφαλιά, ο Χούμελς αιφνιδιάστηκε βλέποντας την μπάλα να τον προσπερνά αλλά ο σέντερ φορ της Νάπολι σούταρε πολύ άσχημα από το ύψος της περιοχής κι ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει και να βγει απέναντι στον Νόιερ.

Από την πλευρά της η «νατσιονάλμαντσαφτ» απάντησε με μια εξίσου μεγάλη ευκαιρία στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν στο κόρνερ του Κρόος ο Χέβεντες έστειλε με πολύ δύναμη την μπάλα στο αριστερό δοκάρι με κεφαλιά, για να υποδειχθεί στη συνέχεια σε θέση οφ σάιντ ο Μίλερ.

«Αόρατοι» Μέσι και Αγουέρο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Αγουέρο στη θέση του Λαβέτσι να πλαισιώνει τον Ιγκουαΐν, το σχηματισμό στο κέντρο να γίνεται ρόμβος με τον Μέσι στην κορυφή και τον άσσο της Μπαρτσελόνα να χάνει πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 47΄, όταν κινούμενος για πρώτη φορά στα «σπλάχνα» της γερμανικής άμυνας ως σέντερ φορ, πλάσαρε με το αριστερό ελάχιστα άουτ.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η μοναδική καλή στιγμή στο δεύτερο 45λεπτο, αφού η φάση του 71ου λεπτού με τον Σίρλε να ανοίγει το κοντρόλ στην περιοχή κι ενώ έβγαινε απέναντι στον Ρομέρο, ήταν ουσιαστικά υποψία ευκαιρίας. Με τον Μέσι απλό θεατή στο μεγαλύτερο μέρος και τον Αγουέρο να κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η συμμετοχή του, η ομάδα του Σαμπέγια δεν απειλούσε επιθετικά.

Αποθέωση για έναν μεγάλο στη «χρυσή» αλλαγή του

Στο 82΄ και σε γύρισμα του Οζίλ ο Κρόος πλάσαρε άουτ από το ύψος της περιοχής κι έτσι για τρίτο συνεχή τελικό το παιχνίδι πήγε στην παράταση, με τις ομάδες πάντως να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από το 75ο λεπτό. Να σημειωθεί ότι στο 88΄ 75.000 φίλαθλοι στο Μαρακανά σηκώθηκαν για να αποθεώσουν τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στο Μουντιάλ, Μίροσλαβ Κλόζε, που έδωσε τη θέση του στον Γκέτσε.

Η παράταση ξεκίνησε με μια χαμένη ευκαιρία για τον Σίρλε στο 91΄, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Ρομέρο, ενώ στο 97΄ ο «λιγόψυχος» Παλάσιο είδε την μπάλα να έρχεται μπροστά του αλλά δεν βρήκε την ψυχραιμία να πλασάρει τον Νόιερ στην έξοδο, πετώντας την μπάλα άουτ, σε φάση που θύμισε μια ανάλογη στο παιχνίδι με την Ολλανδία.

Τελικά το παιχνίδι κρίθηκε στο 113΄ από τον άνθρωπο της «τελευταίας στιγμής», τον Γκέτσε, που πήρε την πάσα από τον Σίρλε και με άνεση και κλάση μεγάλου παίκτη κοντρόλαρε άψογα με το στήθος και πλάσαρε τον Ρομέρο για το 1-0, στη μοναδική και μοιραία όπως αποδείχθηκε φορά σε αυτό το Μουντιάλ που η Αργεντινή βρέθηκε πίσω στο σκορ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Βιωματικό Σεμινάριο Παραολυμπιακού αθλήματος GoalBall στη Σπάρτη

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργανώνει Βιωματικό Σεμινάριο Παραολυμπιακού Αθλήματος GoalBall, …

G-EZ117CQG76