UA-49499200-1

Προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς στα Κύθηρα

Καλύτερη είναι η «εικόνα» από το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, με τις πυροσβεστικές αρχές να επιχειρούν να κατασβήσουν και τις τελευταίες εστίες πυρκαγιάς.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μετά από ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες, έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν το μέτωπο και ευελπιστούν πως εντός της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Tις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, καθώς η ένταση των ανέμων έχει εξασθενίσει αισθητά.

Στο νησί εξακολουθούν να επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων. Αυτή τη στιγμή, συνεχείς ρίξεις υδάτων πραγματοποιούν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, η πυρκαγιά, η οποία μαίνεται για τέταρτη ημέρα, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, καταστρέφοντας ολοσχερώς τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

«Δύσκολη πυρκαγιά»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στα Κύθηρα, δήλωσε πως πρόκειται για δύσκολη πυρκαγιά, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με την αποστολή επίγειων δυνάμεων και όλων των εναέριων μέσων.

«Οι δυσκολίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κατάσβεση. Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν των δυνάμεών τους, πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων τη νύχτα θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Το μέτωπο που μας απασχολεί περισσότερο είναι κοντά στη Μονή Μιρτιδίων» εξήγησε, αναλυτικά.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται να έχουν δημιουργηθεί τα προληπτικά βήματα, που σε συνδυασμό με την κεντρική διοίκηση να έχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων» σημείωσε, παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ανυπολόγιστο το κόστος από τον λάθος συντονισμό στα εναέρια μέσα», λένε δήμαρχος και κάτοικοι του νησιού
Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι έγινε μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς και ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.

«Από χθες (Σάββατο 5.8.2017) μέχρι σήμερα (Κυριακή 6.8.2017), θεωρώ ότι έγινε μία πολύ λάθος διαχείριση των εναέριων μέσων. Σήμερα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν, το απόγευμα δεν είχαμε εναέρια πυρόσβεση. Πραγματικά πιστεύω πως ο συντονισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρχαλάκης.

«Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν και έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. Δήμαρχος», απάντησε η κα Μαλλίρη, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.

Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει.

«Τι να σας πω, είδαμε φλόγες και δεν βρέθηκε ένα αεροπλάνο να πετάει. Είχε πολύ κάπνα, ήταν αποπνικτικά. Το πρόβλημα είναι ότι χθες έφυγε η πυρόσβεση και τελικά η φωτιά «φούντωσε», καθώς υπήρξε αναζωπύρωση. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Στο νησί δεν υπήρχε κανείς. Ομάδες πυροσβεστών μαζί με εθελοντές έσωσαν τα σπίτια μας. Οι περιοχές είναι δύσβατες και δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν», έλεγε την Κυριακή το μεσημέρι κάτοικος των Κυθήρων.

«Το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη. Έχουν καεί κτήματα και ζώα. Ευτυχώς σπίτια δεν έχουν καεί γιατί την σβήνουν γύρω-γύρω την φωτιά. Τώρα σβήνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. «Κρανίου τόπος» το νησί μας. Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά ήταν ένα χωράφι με ένα χαμηλό χόρτο, δεν είχε ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση. Πιστεύω άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως και χθες πάλι άργησαν, είμαστε παραμελημένοι νομίζω», δηλώνει η κυρία Τζίμα, επίσης κάτοικος Κυθήρων.

«Τα εναέρια μέσα είναι λίγα, ακόμα η πυρκαγιά δεν έχει κάψει σπίτια αλλά εάν υπήρχαν περισσότερα θα την είχαν καταφέρει τώρα. Οι περιοχές είναι δύσβατες και παρθένες, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί άνδρες και εθελοντές δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά και τα εναέρια μέσα δεν προλαβαίνουν τις αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα», μαρτυρεί ένας άλλος κάτοικος.

Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr, eleftherostypos.gr
ΦΩΤΟ: adelinfm.blogspot.gr

Check Also

Νεοκλής Κρητικός: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τελικά από τη Σπάρτη

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η Σπάρτη συμπεριλήφθηκε τελικά στους …

G-EZ117CQG76