UA-49499200-1

Πρεμιέρα της ταινίας «Μικρά Αγγλία» στη Νέα Υόρκη

25.10.2014_Πρεμιέρα της ταινίας «Μικρά Αγγλία» στη Νέα ΥόρκηΣτους δρόμους και στις θάλασσες της Άνδρου του 1930, μέσα από την συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας ναυτικών, ταξίδεψαν σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) χίλιοι εκατό θεατές, παρακολουθώντας στον κινηματογράφο «Ziegfeld Theatre» της Νέας Υόρκης, την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της.

Στο τέλος της προβολής της ταινίας, η οποία έκανε πρεμιέρα στην αμερικανική μεγαλούπολη στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, το κοινό – στην πλειοψηφία του ομογενείς – καταχειροκρότησε το έργο και τους δυο κύριους δημιουργούς του, που ήταν παρόντες.
Οι θεατές τραγούδησαν τα «Χρόνια Πολλά» στον Παντελή Βούλγαρη
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, καθηγητής Τζέιμς ντε Μέτρο, παρουσιάζοντας τον σκηνοθέτη και την σεναριογράφο, ανακοίνωσε πως στην αίθουσα υπήρχαν χίλια εκατό άτομα, σημειώνοντας ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια για ελληνική ταινία, κάτι που συμβαίνει σπάνια σε μια τέτοια μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα. Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Φεστιβάλ ανέφερε ότι ο Παντελής Βούλγαρης είχε γενέθλια και οι θεατές αυθόρμητα τραγούδησαν τα «Χρόνια Πολλά».

«Η ζωή ξεπερνά τη φαντασία. Εκατό ώρες να σκεφτόμουνα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτή την στιγμή» είπε συγκινημένος ο Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία από την αίθουσα των απλών κατοίκων της Άνδρου που βοήθησαν «πάρα πολύ», των «αξιόλογων ηθοποιών» και «όλων των συντελεστών», κάνοντας επίσης αναφορά στις «μοναδικές ομορφιές» του νησιού και στο αεράκι του νησιού που τους «έδινε δύναμη». Η Ιωάννα Καρυστιάνη μίλησε συνοπτικά για τις «εικόνες της ιστορίας» του έργου και ευχαρίστησε τον κόσμο που συνάντησαν στη Νέα Υόρκη για την «αγάπη και τη ζεστασιά» του.

Σε οσκαρική τροχιά
Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2013 και καθήλωσε σχεδόν 400.000 θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τον περασμένο Απρίλιο, η δημιουργία του Παντελή Βούλγαρη απέσπασε 6 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της καλύτερης ταινίας. Βραβεύτηκε, επίσης, για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μακιγιάζ. Δύο μήνες αργότερα, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης επεφύλασσε για την ταινία τριπλή βράβευση: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα (στο ρόλο της Όρσας).

Η διαδικασία προβλέπει αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ τον Ιανουάριο του 2015  θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ και στα τέλη του ίδιου μήνα η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Τελευταία φορά που ελληνική ταινία βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν το 2010,  με τον   «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76