UA-49499200-1

Πλούσιο πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες συνεργασίες για το ΜΜΑ

19.9.2014_Πλούσιο πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες συνεργασίες για το ΜΜΑ
Σβετλάνα Ζαχάροβα.

Με πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ), ξεκινά δυναμικά τη νέα περίοδο, ενώ η οριστική λύση των χρονιζόντων προβλημάτων, που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, θα του επιτρέψει να αναδείξει και φέτος την πολυμερή δραστηριότητά του.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, Γιώργος Κουρουπός, παρουσίασε χθες το νέο πρόγραμμα για το 2014 – 15, προβάλλοντας το θεμελιώδες στοιχείο της ύπαρξης του Μεγάρου, τον πυρήνα του: την κλασική μουσική. Το «συγκριτικό πλεονέκτημα του Μεγάρου» είναι οι μετακλήσεις μεγάλων ονομάτων από τη διεθνή μουσική σκηνή και η σύμπραξη με τους επιφανέστερους Έλληνες ερμηνευτές.
Το Μέγαρο στηρίζει τους Έλληνες καλλιτέχνες. Βασικός προορισμός του είναι η ανάπτυξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλες τις μορφές της, και είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού, για χάρη της ίδιας της δημιουργίας και προς όφελος του κοινού του. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και οι μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας έχουν σταθερή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της νέας καλλιτεχνικής περιόδου.

Ο χορός και το θέατρο έχουν τη θέση τους στο πρόγραμμα με δυνατά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το μουσικό θέατρο κερδίζει ολοένα έδαφος και το δικό του νεανικό κοινό. Οι εκπαιδευτικές δράσεις εντός και εκτός του Μεγάρου, τα θεάματα και οι συναυλίες για παιδιά και νέους εμπλουτίζονται. Φέτος, ένα νέο έργο ανεβαίνει για όλη τη χρονιά, μετά την επιτυχημένη παιδική παράσταση που παιζόταν για δύο συνεχόμενες σεζόν.
Το Μegaron Plus ενισχύεται με ενδιαφέρουσες προτάσεις και μεγάλες διεθνείς συνεργασίες. Το πρόγραμμά του (που θα ανακοινωθεί προσεχώς) εγκαινιάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου με τη διάλεξη της διάσημης Καναδής συγγραφέως Μάργκαρετ Άτγουντ.
Ο πρόεδρος του ΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος, ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ του «London School of Economics» (LSE) και του Μεγάρου για την οργάνωση διαλέξεων – μαθημάτων. Τον κύκλο, που ονομάζεται «Νew Reflections on our Changing World», ανοίγει, στις 10 Δεκεμβρίου, η διάλεξη του προέδρου και γενικού διευθυντή του LSE, Καθηγητή Craig Calhoun. Τα μαθήματα, που εντάσσονται στο Megaron Plus, θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Ο κ. Μάνος ανέφερε, επίσης, ότι το ΜΜΑ, εντός αυτής της περιόδου, θα τιμήσει τη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κουρουπός επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας του ΜΜΑ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΚΟΑ είναι εδώ σαν στο σπίτι της». Η ΚΟΑ, άλλωστε, θα εγκαινιάσει σε λίγες μέρες (26 Σεπτεμβρίου) τις συναυλίες κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιούνται στον Κήπο του Μεγάρου, παράλληλα με τις επιτυχημένες εμφανίσεις των Ελλήνων δημιουργών και ερμηνευτών της νέας γενιάς.
Στο φετινό πρόγραμμα του ΜΜΑ θα έχουμε τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να απολαύσουμε δύο μεγάλες μετακλήσεις. Τη Φιλαρμονική του Ισραήλ με τον μαέστρο Μέτα, τον Λεωνίδα Καβάκο και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη (18 & 19/10), και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης υπό τον Ιβάν Φίσερ, με τον Δημήτρη Σγούρο (15 & 16/11).  Τον φετινό κύκλο των «Μεγάλων Ερμηνευτών» ανοίγει ο διεθνής Βραζιλιάνος πιανίστας Νέλσον Φρέιρε (19/11), με Σούμαν και Σοπέν (συμπαραγωγή με το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας).
Στον κύκλο «Όπερα», θα απολαύσουμε την αριστουργηματική Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι (σε συναυλιακή μορφή) από τη Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με πρωταγωνιστές τη Βασιλική Καραγιάννη, τον Γιάννη Χριστόπουλο, τον Δημήτρη Τηλιακό και τον Τάσο Αποστόλου, με την καλλιτεχνική επίβλεψη του Άρη Χριστοφέλλη (24 & 26/3). Στον κύκλο «Θέατρο στο Μέγαρο» ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το – προφητικό για την επανάσταση του 1789 – αριστούργημα του Μπωμαρσαί «Ο γάμος του Φίγκαρο» (Φεβρουάριος), ενώ στο πλαίσιο του Νational Theatre LIVE συνεχίζονται οι απευθείας αναμεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Τον κύκλο «Χορός στο Μέγαρο» ανοίγει η «απόλυτη μπαλαρίνα» Σβετλάνα Ζαχάροβα σε ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού που συνδυάζει κλασικές με μοντέρνες χορογραφίες (11-13/12 / οργάνωση – παραγωγή: Λάβρυς). Όπως κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο έχουν σχεδιαστεί με έμπνευση και γιορτινή διάθεση, για όλη την οικογένεια. Στις «Δώδεκα παρά δώδεκα» τα μάγια τυλίγουν τη σκηνή του Μεγάρου καθώς ξεκινά το νέο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, σκηνικά – κοστούμια Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως Γέρο Χρόνο (18-30/12, συμπαραγωγή με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία). Τη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ θα χορέψει το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (19 – 28/12, συμπαραγωγή με τη PrimeArt). Πέρυσι, ο Καραγκιόζης καπετάνιος ταξίδεψε μαγικά το κοινό του Μεγάρου – φέτος θα διηγηθεί το «Θαύμα των Χριστουγέννων» πάντα με το Θίασο Σκιών του Ηλία Καρελλά, με τα Ημισκούμπρια και τους Kompanía (20-30/12). Τέλος, ένα εορταστικό γκαλά θα πραγματοποιηθεί  με αγαπημένες άριες και ντουέτα των Στράους, Όφενμπαχ, Σαμάρα, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Καλομοίρη, από την ΚΟΑ υπό τον Ανδρέα Τσελίκα και με την ευχή «Και του χρόνου να ’μαστε… gala!». Θα τραγουδούν οι Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Χάρης Ανδριανός (30/12).

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76