UA-49499200-1

Πληρώστε τις οφειλές σας στην εφορία σε 100 δόσεις. Όλες οι λεπτομέρειες

7.8.2014_Εγκύκλιος ανάσα για οφειλές προς την ΕφορίαΝέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση. Αυστηρές προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση ζητά η τρόικα. Θέμα ημερών είναι η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για λύση «πακέτο» όσον αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης. Αυτή, πέρα από τον μεγάλο αριθμό δόσεων για τη διευκόλυνση 2,5 εκατ. οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Το ζήτημα εξετάστηκε αργά χθες το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τρόικα ζήτησε να είναι πιο αυστηροί οι όροι και τα κριτήρια εισόδου ώστε να γίνει “πιο συνεπής η νέα ρύθμιση” και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν έτοιμη τη ρύθμιση και επείγονται να τη θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ανακοπεί η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 90 δισ. ευρώ. Άλλωστε εν αναμονή της νέας ρύθμισης καταγράφεται μία άτυπη στάση πληρωμών. Μέχρι στιγμής η τρόικα έχει εκφράσει διαφωνίες αλλά όπως έλεγε το βράδυ κυβερνητική πηγή δεν θα εκπλαγούν αν δουν να προχωράμε στην υλοποίηση της ρύθμισης.

Το τελικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει:

* Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ

* Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ

* Μείωση του επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως

* Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής: – 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις – 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις – 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις – 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις – 70%εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις – 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

* Καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα ταμεία και μάλιστα χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις.

* Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε ως τα τέλη Ιουλίου είτε ως τα τέλη Αυγούστου, ανάλογα και με τον χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης.

* Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που ήδη “τρέχουν” και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

* Στην περίπτωση καθυστέρησης της δόσης αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

* Η υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται με μία απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76