UA-49499200-1

Παρουσίαση της βιογραφίας του Κυριάκου Βαρβαρέσου

Φωτογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου στο γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος τη δεκαετία του 1930 (Από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος).

Η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Κακριδή με τίτλο «Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία», έκδοσης του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος – Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ελένη Λουρή, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Κωστής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Το βιβλίο βασίστηκε σε αρχειακό υλικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με άξονα το Αρχείο Βαρβαρέσου και τα υπόλοιπα αρχεία που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ). Στηρίχθηκε, επίσης, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Αρχείο Βενιζέλου και σε άλλες πηγές, ενώ μελετήθηκε επίσης αρχειακό υλικό από το βρετανικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Παγκόσμια Τράπεζα και  τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Στο πλούσιο αρχειακό υλικό, που είχε στη διάθεσή του ο συγγραφέας, προστέθηκαν τα εκτενή δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και οι αφηγήσεις συγγενών, φίλων και συνεργατών του Βαρβαρέσου.

Στόχος του συγγραφέα δεν ήταν να γράψει απλώς μια βιογραφία, αλλά και να αναδείξει σχετικά άγνωστα ιστορικά γεγονότα και να προσφέρει νέα ευρήματα και υποθέσεις εργασίας αναφορικά με την οικονομική και τραπεζική ιστορία. Επίσης, να αμφισβητήσει και να ανασκευάσει υφιστάμενες αντιλήψεις και ερμηνείες για μια σειρά από γνωστά γεγονότα και περιστατικά. Τέλος, να αναδείξει την επικαιρότητα που διατηρούν γεγονότα του παρελθόντος μέχρι σήμερα.

Κυριάκος Βαρβαρέσος (1884 – 1957)

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη βιογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1939 έως το 1946 και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στον χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη, ο Βαρβαρέσος ήταν υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Βαρβαρέσος είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, που συνέπεσε με την περίοδο της Κατοχής και τη φυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, μαζί με τον χρυσό του ελληνικού κράτους, έως τον  τελικό προορισμό, στο Λονδίνο, όπου ο Βαρβαρέσος έγινε υπουργός Οικονομικών της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτη ήταν η δράση του Βαρβαρέσου στο διεθνές προσκήνιο με τη συμμετοχή του, ως εκπροσώπου της Ελλάδας, σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους μετά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και τη μεταπολεμική οικονομική βοήθεια. Χάρη στη φήμη που απέκτησε διεθνώς, εξελέγη το 1946 στο πρώτο συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Βαρβαρέσος είναι επίσης γνωστός για την περίφημη Έκθεση επί του Οικονομικού Προβλήματος της Ελλάδος, ένα μακροσκελές κείμενο που υπέβαλε στην κυβέρνηση Πλαστήρα το 1952, με τις προτάσεις του για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου

Ο Ανδρέας Κακριδής σπούδασε Οικονομικά στο Balliol College της Οξφόρδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς την οικονομική ιστορία και το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την οικονομική σκέψη και το ζήτημα της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τότε διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει, επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ελληνική οικονομική ιστορία και την ιστορία της οικονομικής σκέψης, με έμφαση στα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76