UA-49499200-1

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος, με θέμα την αλληλεγγύη

25.11.2014_Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος, με θέμα την αλληλεγγύηΜε στόχο την ανάδειξη της αλληλεγγύης, που είναι ιδιαίτερα σημαντική στη δύσκολη εποχή μας, το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής προκήρυξε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος, με θέμα συναφές με την αλληλεγγύη, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται (με αλφαβητική σειρά) από τους: Κάσδαγλη Χριστόφορο (συγγραφέα,  δημοσιογράφο), Niemands Rose (συγγραφέα), Νόλλα Δημήτρη (συγγραφέα), Παπαδόπουλο Κώστα των εκδόσεων Ταξιδευτής, Πατούλη Κρυσταλία (δημοσιογράφο, δημιουργό του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής), Στεφανέα Πέτρο (συγγραφέα) και  Θεοφανοπούλου Τζένη (εκπρόσωπο του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής).

Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης και η Κριτική Επιτροπή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, παρουσιάστηκαν  οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό, οι οποίοι βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Δικτύου  (www.diktioagiasparaskevis.gr ), καθώς και οι στόχοι της διοργάνωσης.

Στο επίκεντρο οι άνεργοι και οι άστεγοι

Όπως ανακοίνωσε η κα Τζένη Θεοφανοπούλου, εκπρόσωπος του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής: «Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της αξίας της αλληλεγγύης σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη κρίση, σε συνθήκες μάλιστα ειρήνης. Ωστόσο, παράλληλα με τη λογοτεχνική απόδοση του προβληματισμού γύρω από το ζήτημα της αλληλεγγύης, ο διαγωνισμός στοχεύει σε απτά αποτελέσματα για ανέργους και άστεγους συμπολίτες μας, καθώς τα δέκα καλύτερα διηγήματα θα συμπεριληφθούν σε ένα βιβλίο, που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, το οποίο θα διακινηθεί από ανέργους και άστεγους».

Ένα πρόβλημα, που δεν παρουσιάζεται στις πραγματικές του διαστάσεις

Ο κ. Χριστόφορος Κάσδαγλης τόνισε ότι, αν και στις μέρες μας γίνεται μεγάλη κουβέντα για την ανεργία, με αριθμητικές κυρίως αναφορές, το πραγματικό πρόβλημα των ανέργων αποσιωπάται. Μάλιστα, με αφορμή τον προβληματισμό του πάνω στο ζήτημα αυτό, συγκέντρωσε πάνω από 2.000 ιστορίες ανέργων, από τις οποίες προέκυψε και το βιβλίο που ο ίδιος επιμελήθηκε, «Το ημερολόγιο ενός ανέργου». Στη συνέχεια, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει γνωστή η φιλοσοφία του διαγωνισμού σε όσο το δυνατόν πλατύτερο κοινό, προκειμένου να προβληματιστεί, να συμμετέχει και να γράψει.

Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται

Ο  κ. Δημήτρης Νόλλας ανέφερε ότι, πέρα από την εμπιστοσύνη που τρέφει προς τον κ. Κάσδαγλη, δέχτηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή και να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, γιατί πεποίθησή του είναι ότι «με αυτόν τον διαγωνισμό, δίνουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι, που νοιάζονται τους συνανθρώπους τους και, κυρίως, που τους εκτιμούν ως δημιουργικές προσωπικότητες».

«Μια άλλη ονομασία της ανθρωπιάς»
Η κα Niemands Rose (Πέλα Σουλτάτου) τόνισε ότι, αν και η ίδια η έννοια του «διαγωνισμού» υποκρύπτει την έννοια του ανταγωνισμού, η οποία τη βρίσκει αντίθετη, αυτή η ανταγωνιστικότητα αίρεται, αφενός από το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τα κάτω διοργάνωση, αφετέρου από το ίδιο το θέμα του διαγωνισμού, την αλληλεγγύη, η οποία είναι, σύμφωνα με τη δική της οπτική, «μια άλλη ονομασία της ανθρωπιάς».

Εργαλείο επιβίωσης

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θέτει στη διάθεση του Δικτύου και της πρωτοβουλίας που αυτό ανέλαβε όλο τον μηχανισμό των εκδόσεών του, τονίζοντας την ανάγκη να πάρει ο διαγωνισμός πανελλαδική, αλλά και διεθνή διάσταση, αξιοποιώντας, όπου είναι δυνατόν, τον ελληνισμό του εξωτερικού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία του διαγωνισμού θα κριθεί από το εάν, τελικά, θα καταφέρει να αποτελέσει «ένα εργαλείο, προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν πέντε άνθρωποι».

Αρωγός και συμπαραστάτης

Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, τόνισε τη σοβαρή και σταθερή παρουσία του Δικτύου στην πόλη τα τελευταία χρόνια, ευχήθηκε κάθε επιτυχία «στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δίκτυο», και δήλωσε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια.

Πληροφορίες
Τζένη Θεοφανοπούλου: 6945 606832, info@diktioagiasparaskevis.gr

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76