UA-49499200-1

Ο 29χρονος Νίκος Λούλης που θα αναστηλώσει το Γεφύρι της Πλάκας

3.2.2015_Ο 29χρονος Νίκος Λούλης που θα αναστηλώσει το γεφύρι της Πλάκας

Την πρόθεση του να χρηματοδοτήσει τμήμα ή ολόκληρη την ανέγερση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας που κατέρρευσε από την σφοδρή κακοκαιρία, εξέφρασε στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Νίκος Λούλης, μέτοχος της γνωστής αλευροβιομηχανίας.

Ο 29χρονος γιος του Κώστα Λούλη, κατάγεται από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων από την έβδομη γενιά μυλωνάδων και αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την ανέγερση του γεφυριού της Πλάκας. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Μύλοι Λούλη Α.Ε» έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Καχριμάνη και του εξέφρασε την πρόθεση της οικογένειας του.

1.2.2015_Κατέρρευσε από την ισχυρή βροχόπτωση το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας
Το Γεφύρι της Πλάκας πριν την κατάρρευση.

Σύμφωνα με το epirusgate, o 29χρονος είπε στον περιφερειάρχη ότι οι πρόγονοι του χρηματοδότησαν δύο φορές την κατασκευή του γεφυριού και γι αυτό και για τον ίδιο, πέφτει βαρύ το φορτίο της προσφοράς για την αναστήλωση του. Η ιστορία των Μύλων Λούλη ξεκινάει τον 18ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 1782 όταν ο Ζώης Λούλης εγκαθίσταται στην Αετοράχη Ιωαννίνων και κτίζει έναν μικρό πετρόμυλο.

Οι απόγονοι του ίδρυσαν στα Γιάννενα μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής. Ήταν το 1912 όταν με την οπισθοχώρηση των Τούρκων, η περιουσία της οικογένειας Λούλη καταστράφηκε και ο Μύλος κάηκε. Σήμερα, το κληροδότημα Λούλη κρατά ζωντανό το πέρασμα της οικογένειας από τα Γιάννενα. Το κληροδότημα εισπράττει τα έσοδα από τα ακίνητα της οικογένειας στο κέντρο των Ιωαννίνων και τα διαθέτει σε κοινωφελή έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1914 η οικογένεια Λούλη θα εγκατασταθεί στον Βόλο. Εκεί το 1914 αγοράζει μερίδιο του Μύλου Ι. Ξύδη – Ν. Χατζηνίκου.

2.2.2015_Άμεσα μέτρα προστασίας για το Γεφύρι της Πλάκας
Το Γεφύρι της Πλάκας μετά την κατάρρευση.

Ήταν τον Μάρτιο του 1926 όταν πυρκαγιά κατέστρεψε και πάλι τον Μύλο. Τότε χτίστηκε καινούριος και το 1927 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο τον Χρήστο Λούλη. Μέχρι το 1954 πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Λούλης, όπου επί προεδρίας του η εταιρεία κάνει το πρώτο σιμιγδαλόμυλο, προκαλώντας πραγματική επανάσταση στο χώρο της μακαρονοποιίας, αφού πλέον γίνεται δυνατή στη χώρα μας η παραγωγή ζυμαρικών από σιμιγδάλι.

Τις δεκαετίες 70,80 και 90, με μπροστάρη τον Νίκο Λούλη η εταιρεία απογειώθηκε και καθιερώθηκε στην συνείδηση του κόσμου. Επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια ενώ από το 2010 έχει περάσει στην έβδομη γενιά και την διοίκηση έχει αναλάβει ο 29χρονος Νίκος Λούλης που θέλει να αναστηλώσει το γεφύρι της Πλάκας.

Πηγή: koolnews.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76