UA-49499200-1

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γιορτάζει τα 50 του χρόνια στο λαϊκό τραγούδι

8.2.2015_Ο Χρήστος Νικολόπουλος γιορτάζει τα 50 του χρόνια στο λαϊκό τραγούδι_
Ο Χρήστος Νικολόπουλος, γιορτάζει τα 50 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης παρουσίας του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι με δύο μοναδικές συναυλίες.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους λαϊκούς συνθέτες, ο Χρήστος Νικολόπουλος, γιορτάζει τα 50 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης παρουσίας του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι με δύο μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την  Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Στις δύο αυτές εορταστικές βραδιές, με τίτλο «50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος», σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού και σκηνικά της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, τα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος, εκτός από το μπουζούκι, έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική διεύθυνση, θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιάννης Κότσιρας και η Γιώτα Νέγκα.

Μαζί τους, θα είναι δεκαπενταμελής ορχήστρα με επικεφαλής πέντε σολίστ του μπουζουκιού, ο πιανίστας, επιμελητής ορχήστρας και ενορχηστρωτής Γιώργος Παπαχριστούδης και δεκαπέντε νέοι μαθητές του μπουζουκιού, που, στην έναρξη της συναυλίας, θα αποδώσουν μία μικρή ενότητα τραγουδιών του συνθέτη. Πρόκειται για μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου  Ιλίου, οι οποίοι συμμετέχουν με την ευγενική παραχώρηση της διεύθυνσης του σχολείου και των γονέων τους, με επικεφαλής τους καθηγητές τους, Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Σιανά. Τέλος, σε μία απρόσμενη συμμετοχή – έκπληξη, θα συμπράξει μαζί τους η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Τσιλιμπάρη.

8.2.2015_Ο Χρήστος Νικολόπουλος γιορτάζει τα 50 του χρόνια στο λαϊκό τραγούδι
Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος.

Αυτοδίδακτος μουσικός, με ενστικτώδη λαϊκότητα

Γεννημένος και αναθρεμμένος στο Καψοχώρι Ημαθίας, αυτοδίδακτος μουσικός με ενστικτώδη λαϊκότητα, ο Χρήστος Νικολόπουλος κατεβαίνει στην Αθήνα, ζυμώνεται και συγχρονίζεται με τα ομότεχνά του θηρία της εποχής, όπου η σύγκριση της αξιολόγησης είναι βαριά και αυστηρή, και προκρίνεται πανηγυρικά σαν ένας από εκείνους, που αξίζουν να κοιτάζουν στα μάτια τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα και άλλους στυλοβάτες του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού.

Από το πρώτο του τραγούδι το 1969, το «Νυχτερίδες και αράχνες», σε στίχους Κώστα Βίρβου, θα ταρακουνήσει το λαϊκό μουσικό περιβάλλον. Θα ακολουθήσουν τα «Νύχτα στάσου», σε στίχους Πυθαγόρα, και «Όλες του κόσμου οι Κυριακές», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Η πρώτη του συνθετική κορύφωση θα έρθει το 1975, με τον δίσκο «Υπάρχω», σε στίχους Πυθαγόρα, με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. Τη στιγμή εκείνη, τραβάει επάνω του ακόμη και τα πιο δύσπιστα βλέμματα, αλλά και την επιδοκιμασία του κοινού για τον νεαρό συνθέτη με το σεμνό βλέμμα, όπου, με τον καιρό, θα αποδειχθεί ότι αντικατοπτρίζει την ψυχή του και τον εσωτερικό του κόσμο.

Η συνεργασία του με τον Μανώλη Ρασούλη, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τον απογειώνει και φέρνει τις δύο μεγάλες επιτυχίες: «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε» και «Νταλίκες», ίσως το ωραιότερο ζεϊμπέκικο της δεκαετίας, στο οποίο τεκμηριώνει τη λειτουργική «Αγιοποίηση» του Ζεϊμπέκικου.

Εκτός από το συνθετικό του έργο, η δεξιοτεχνική ικανότητά του αποτυπώνεται όχι μόνο στα περίπου 2.000 δικά του τραγούδια, αλλά και στις μουσικές εκτελέσεις άλλων συνθετών, όπως οι Θεοδωράκης, Κουγιουμτζής, Λοΐζος, Σπανός, Λεοντής, Μούτσης, Ζαμπέτας κ.ά..
Με τους σπουδαίους στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη, Αντώνη Ανδρικάκη, Λίνας Νικολακοπούλου και τις ερμηνείες των Γιώργου Νταλάρα, Χαρούλας Αλεξίου, Ελένης Βιτάλη, Στράτου Διονυσίου, Γλυκερίας, Δημήτρη Μητροπάνου, Μανώλη Αγγελόπουλου, Μανώλη Μητσιά, Μανώλη Λιδάκη, Πασχάλη Τερζή, Μελίνας Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτας Νέγκα και άλλων, γλυκαίνει την απόδοση του λαϊκού τραγουδιού, σε μία περίοδο που είχε αρχίσει να ξεχνάει την καταγωγή του και την ευπρέπειά του.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 75 ευρώ, Α΄ ζώνη: 55 ευρώ, Β΄ ζώνη: 35 ευρώ,  Γ΄ ζώνη: 25 ευρώ, φοιτητικό – ΑΜΕΑ: 15 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 -Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76