UA-49499200-1

Ο «Απόστολος Παύλος» μέσα από τα μάτια του Ευθύμιου Βαρλάμη

7.6.2016_o-apostolos-paulos-mesa-apo-ta-matia-tou-euthumiou-barlami

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσιάζει τη συλλογή του ζωγράφου, αρχιτέκτονα, συγγραφέα, designer και Καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, με τίτλο «Απόστολος Παύλος», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Σε επιμέλεια του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας και του Art Museum της Αυστρίας, η έκθεση πραγματοποιείται από τις 6 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα με την εικαστική συλλογή, θα παρουσιάζεται το project «Στα βήματα του Απόστολου Παύλου», το οποίο είναι ιδέα του  Ευθύμιου Βαρλάμη, περιλαμβάνει την προσκυνηματική διαδρομή του Απόστολου των Εθνών στη Μακεδονία και αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο θρησκευτικού τουρισμού, που απαντά δυναμικά στη σημερινή «κρίση» της χώρας μας.

Η υιοθέτηση του έργου, αλλά και η ομοψυχία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που συμμετέχουν και υποστηρίζουν την έκθεση και το πρόγραμμα, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ότι η πατρίδα μας μπορεί να ξεπεράσει τη λεγόμενη κρίση με έργα πνοής, που αναφέρονται στην ιστορική και θρησκευτική μας παράδοση.

Στην έκθεση, συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Οικονομίας και Τουρισμού και η Περιφερειακή Ένωση των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και – από ιδιωτικές επιχειρήσεις –  η Aegean Airlines, το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace και ο όμιλος εταιρειών Σαμαράς & Συνεργάτες.

«Ο Παύλος αποτελεί, από πολύ καιρό, μια ιδέα για μένα»

Ο Ευθύμιος Βαρλάμης εξηγεί: «Η πρωταρχική εικόνα του Απ. Παύλου, στο μυαλό μου, δεν έχει κανένα φωτογραφικό γνώρισμα. Αν και δεν ξεκινώ από κάποιον συγκεκριμένο τύπο, στις μελέτες μου για τη φυσιογνωμία, εμφανίζεται στο τέλος η εικόνα που φύλαγα στην ψυχή μου. Ο Παύλος αποτελεί, από πολύ καιρό, μια ιδέα για μένα.

Αυτή η “μαρτυρική” απεικόνιση αλλάζει ωστόσο, από περίπτωση σε περίπτωση, από κατάσταση σε κατάσταση. Στην αρχή, έγιναν τα σκίτσα μου για τον Σαούλ, όταν ήταν ένας φανατισμένος κι αποφασισμένος αντίπαλος των χριστιανικών κοινοτήτων, έτοιμος να φυλακίσει και ν’ αντιπαρατεθεί. Τα τελικά πορτρέτα μου για τον Παύλο περιέχουν πάντως μια σειρά από ημιτελείς περιοχές, που προκύπτουν απ’ το μυστήριο της ζωής του. Πρόκειται για μια σειρά από εναλλαγές με κινούμενα χρώματα και σχήματα, που διαμορφώνουν την απεικόνιση ζωντανά. Το σύνολο αυτών των διαδοχικών εικόνων αποδίδει μια δονούμενη εικόνα.

Για μένα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συναισθηματικοποίηση των εικόνων. Δεν θέλω να παραπέμπω σε μια λανθασμένη ψευδαίσθηση: “Κοιτάξτε εδώ, αυτός είναι ο Παύλος”. Την εικόνα του Παύλου μου τη δημιουργώ απ’ τη δική μου προσωπική πνευματικότητα, την αγάπη και τον θαυμασμό μου για τον μεγάλο Απόστολο των Εθνών. Το ενδιαφέρον μου είναι να μπορεί ο θεατής να συναισθανθεί την αλληλεγγύη μου προς τον άγιο Παύλο, τη συμπάθειά μου για το έργο του και τις φροντίδες του. Για τον λόγο αυτόν, ζωγραφίζω πολλά πορτρέτα, προσπαθώ ξανά και ξανά να καταφέρω να τον συναντήσω. Αυτό απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και πνευματική ένταση.

Στο τέλος, είναι οι μυστηριακές απεικονίσεις του Παύλου. Μια εικόνα μυστηρίου θέλει να διεισδύσει στην ψυχή του θεατή, θέλει ν’ αγγίξει τα συναισθήματά του, να μαρτυρήσει την αγιότητά του».

Ιδανική προβολή της Ελλάδας

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τονίζει: «Το διεθνούς εμβέλειας έργο του Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη για τον Απόστολο Παύλο μάς συνδέει δημιουργικά με την ιστορική και χριστιανική μας ταυτότητα, ενισχύει την πνευματική μας άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, ενώνει τους Έλληνες και προβάλλει ιδανικά την Ελλάδα στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που αγκαλιάσαμε και στηρίζουμε θερμά».

7.6.2016_o-apostolos-paulos-mesa-apo-ta-matia-tou-euthumiou-barlami_1

Το μεγαλύτερο έργο θρησκευτικού τουρισμού

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνει: «Αυτό, που κάνει ακόμη πιο σημαντικό το έργο του Καθηγητή Βαρλάμη για τον Απόστολο Παύλο, είναι η αναπτυξιακή του διάσταση και, συγκεκριμένα, η διαμόρφωση ενός υψηλής αξίας τουριστικού προϊόντος που μπορεί να αλλάξει την οικονομική και κοινωνική προοπτική του τόπου μας, αφού απευθύνεται στο σύνολο του χριστιανικού κόσμου και, ιδιαίτερα, στη νεολαία. Η προσκηνυματική οδοιπορική διαδρομή “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία” είναι το μεγαλύτερο έργο θρησκευτικού τουρισμού, που σχεδιάζεται στη χώρα μας, και η έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη παρουσίασή του».

Πληροφορίες

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης: λεωφ. Στρατού 2 – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313 306400. Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 20.00.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76