UA-49499200-1

Οι εθελοντές του οργανισμού «Η Πρωτοβουλία για το Παιδί» έκοψαν την πίτα τους

20.2.2015_Οι εθελοντές του οργανισμού «Η Πρωτοβουλία για το Παιδί», έκοψαν την πίτα τους

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί πραγματοποίησε την τακτική ετήσια εκδήλωσή της, την κοπή της πίτας των εθελοντών της, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, στην πιτσαρία- εστιατόριο “Papagallo”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάρα πολλοί εθελοντές όλων των τομέων, το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό των Δομών και η Διοίκηση του Σωματείου.

Δόθηκε η ευκαιρία να γίνει η ετήσια αποτίμηση του κοινωνικού έργου του Οργανισμού και ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, παράθεσε τα σχετικά στοιχεία, ευχαριστώντας παράλληλα, όλους τους εθελοντές, για τη μεγάλη συμβολή τους σε αυτό.

Ακόμη, ανακοινώθηκαν στους παρευρεθέντες τα τελευταία νέα και οι σχεδιασμοί της νέας περιόδου, στους οποίους οι εθελοντές κλήθηκαν να συμμετάσχουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με φιλικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠγτΠ» ευχαριστεί θερμά, τους ακόλουθους χορηγούς, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης:

1.Τον ιδιοκτήτη του “Papagallo” κύριο Λάκη Θυμιόπουλο και όλη την οικογένειά του, που για μία ακόμη φορά με μεγάλη ευγένεια και αγάπη διέθεσε την αίθουσα και πρόσφερε πίτσες στα τραπέζια.

2.Την εταιρεία τροφίμων «Μπουσμαλής-Ζαχαροπλαστική» Α.Ε., τέρμα Διονύσου, Βέροια, που υποστηρίζει σταθερά τη λειτουργία των Σπιτιών μας, για την προσφορά προϊόντων σφολιάτας.

3.Τον Φούρνο Θανασούλη της Νάουσας, για την προσφορά των μικρών τσουρεκιών και της πίτας.

4.Τον κύριο Κείμη Χρυσοχόου και της εταιρεία του, για την προσφορά 30 φιαλών λευκού κρασιού.

5.Το κονσερβοποιείο “VENUS” , για την προσφορά κομπόστας.

6.Την Ελληνική Βιομηχανία χυμών «ΑΣΠΙΣ  Α.Ε.»  για την προσφορά χυμών.

7.Τον φούρνο του κυρίου Παπαδόπουλου στο Μακροχώρι, για την προσφορά μικρών τσουρεκιών.

8.Τους εθελοντές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για τον οργανισμό «Η Πρωτοβουλία για το Παιδί»

Σκοπός

O Σύλλογος «Πρωτοβουλία για το Παιδί» ιδρύθηκε στη Βέροια τον Απρίλιο του 2008. Σήμερα, δραστηριοποιούνται στους κόλπους του 350 μέλη και 200 περίπου ενεργοί εθελοντές. Πεδίο δράσης της Δομής μας είναι πρωτίστως η φροντίδα και η προστασία παιδιών που, προερχόμενα από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες, βιώνουν την παραμέληση, την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η παντοειδής ενίσχυση των οικογενειών τους. Ακόμη, ομάδες-στόχους της «ΠγτΠ» αποτελούν οι ευπαθείς οικογένειες με παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εμβέλεια λειτουργίας

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δομές της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» παρέχονται συμπληρωματικά προς τις αντίστοιχες κρατικές. Η εμβέλεια της λειτουργίας της Ημερήσιας Φροντίδας και του Κέντρου Αναφοράς είναι τοπική (Νομός Ημαθίας και γύρω του περιοχές), ενώ αυτή της Κλειστής Φιλοξενίας εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ημερήσια Φροντίδα

Από τον Μάρτιο του 2010 λειτουργεί στη Βέροια το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο Σπίτι της Βέροιας, με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού (Κοινωνική Λειτουργός, δύο Παιδαγωγοί, δύο Ψυχολόγοι, μία Γραμματέας) και των εθελοντών όλων των τομέων (σίτιση, μαθησιακή υποστήριξη, ψυχαγωγία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημιουργική απασχόληση, συνοδεία σε εξωτερικές δραστηριότητες) φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορους κύκλους, περί τα 20 παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών σε συνθήκες οικογενειακής θαλπωρής. Στα παιδιά παρέχεται συστηματική ψυχολογική υποστήριξη, διαπαιδαγώγηση και κάθε είδους βοήθεια, ενώ στις οικογένειές τους παρέχεται κοινωνική-ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και υλική βοήθεια.

Κέντρο Αναφοράς

Το Κέντρο Αναφοράς της Δομής μας δέχεται καθημερινά  πολλές κλήσεις για βοήθεια,  σε  παιδιά, εφήβους και γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, αποκλίνουσας συμπεριφοράς, δυσκολίας σχέσεων, ένδειας κλπ. Στους ανθρώπους αυτούς παρέχεται άμεση βοήθεια με τη συνεργασία των ειδικών (υπηρεσίες κοινωνικής λειτουργού και ψυχολόγου, νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια κλπ). Στο ίδιο Κέντρο γίνονται δεκτές καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, καταγγελίες για περιστατικά παραμέλησης, εγκατάλειψης ή και κακοποίησης παιδιών, με άμεση και αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους του ειδικού προσωπικού μας.

Άδειες-Πιστοποιήσεις

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» είναι ειδικά πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( ΦΕΚ 1226 Β΄/ 11-4-2012) και έχει σχετικές Άδεια Λειτουργίας:

  • Άδεια Λειτουργίας για την Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα (Σπίτι της Βέροιας) ( Απόφαση Δημάρχου Βεροίας 54301/4-11-2011).
  • Άδεια Λειτουργίας για την Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα (Σπίτι της Βεργίνας) ( Απόφαση Δημάρχου Βεροίας 59546/14-1-2013).

Κλειστή Φιλοξενία

Τον Οκτώβριο του 2012  ξεκίνησε η λειτουργία του Σπιτιού της Βεργίνας, το οποίο αποπερατώθηκε και εξοπλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το Σπίτι της Βεργίνας μπορεί να φιλοξενεί  για μακρύ χρονικό διάστημα, υπό εξαιρετικές συνθήκες, περί τα 20 παιδιά και των δύο φύλων, που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή είναι ορφανά. Προβλέπεται ακόμη, η προσωρινή φιλοξενία παιδιών, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να επανακτηθεί η γονική ικανότητα της πλήρους επιμέλειάς τους. Το προσωπικό στο Σπίτι της Βεργίναςαποτελείται ήδη από μία «Μητέρα», δύο «Θείες», μία Διευθύντρια-Επιστημονική Υπεύθυνο (Ψυχολόγο), έναν Νοσηλευτή και υπεύθυνο γενικών καθηκόντων και μία καθαρίστρια, ενώ προβλέπεται η συμπλήρωσή του εντός του 2014.

Προγραμματισμός

Με την λειτουργία και του δεύτερου αυτού Σπιτιού η «Πρωτοβουλία για το παιδί» ολοκληρώνεται ως μία σημαντική περιφερειακή Δομή παροχή κοινωνικής φροντίδας. Ο προγραμματισμός της συμπλήρωσης των υποδομών περιλαμβάνει:

  • Την απόκτηση της δυνατότητας φιλοξενίας σε Παράρτημα του Σπιτιού της Βεργίνας 8 αγοριών ηλικίας άνω των 12 ετών (που σήμερα δεν υπάρχει λόγω της συγκεκριμένης χωρικής δυνατότητας του κτιρίου), με μικρή επέκταση σε παρακείμενο οικόπεδο.
  • Την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Σπιτιού της Βέροιας, ώστε, υπό καλύτερες κτιριακά προϋποθέσεις, να παρέχεται φροντίδα σε 40 παιδιά και να υποστηρίζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών.
  • Την λειτουργία ξενώνα αυτόνομης διαβίωσης 10 νέων, σε ακίνητο προερχόμενο από δωρεά, στο Μακροχώρι Βεροίας.
  • Την συμμετοχή σε προγράμματα προώθησης της Αναδοχής.

Εθελοντισμός

Στα πλαίσια της λειτουργίας και των δύο Δομών, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εθελοντών όλων των ειδικοτήτων, σε διάφορους τομείς (μάγειροι, συνοδοί, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φαρμακοποιοί, δημιουργοί ειδών για τα Bazaar κλπ).

Ενημερωτική-επιστημονική δράση

Στις καταστατικές υποχρεώσεις, αλλά και στις σταθερές επιδιώξεις της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» περιλαμβάνεται η ενημέρωση του ευρέος κοινού, σε θέματα που άπτονται της δράσης της (παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή  βία, θεσμός αναδοχής, ενδοσχολική βία, χρήση διαδικτύου, προστασία και στήριξη οικογένειας κλπ), καθώς και επιστημονικές εκδηλώσεις (Ημερίδες και Συνέδρια) που απευθύνονται κυρίως σε ειδικούς και εθελοντές, με σκοπό την επιμόρφωσή τους.

Δικτύωση

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες και ανάλογους φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (υπηρεσίες Πρόνοιας, Εισαγγελίες, Αστυνομία, Εκκλησία, Παιδοψυχιατρικές κλινικές, άλλες Οργανώσεις, θεσμούς δικτύωσης κλπ). Σε τοπικό επίπεδο έχει εμπεδωθεί αποτελεσματικό σχετικό δίκτυο.

Διακρίσεις

Στις 24 Νοεμβρίου 2011, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο «Νησίδες ποιότητος», για την έως τότε πολιτεία και δράσης της.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.propaidigr.org

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76