UA-49499200-1

Οι αποικίες μυρμηγκιών έχουν διαφορετικές προσωπικότητες

11.8.2014_Οι αποικίες μυρμηγκιών έχουν διαφορετικές προσωπικότητεςΚάθε αποικία μυρμηγκιών έχει τη δική της προσωπικότητα, η οποία διαμορφώνεται από το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Σάρα Μπένγκστον, αποικίες εκατοντάδων  μυρμηγκιών παρουσιάζουν σταθερές διαφορές στον τρόπο συμπεριφοράς τους, ακριβώς όπως οι άνθρωποι.

Ορισμένες συμπεριφορές είναι αλληλένδετες, για παράδειγμα μία αποικία που εξερευνά μεγαλύτερες αποστάσεις για τροφή τείνει να αντιδρά πιο επιθετικά σε εισβολείς. Αυτού του είδους η συμπεριφορά θεωρείται «ριψοκίνδυνη», και απαντάται περισσότερο στο βορρά, όπου το κλίμα είναι λιγότερο θερμό, και ο διαθέσιμος χρόνος για αποθήκευση τροφής και αναπαραγωγή είναι μικρότερος, σύμφωνα με την έρευνα.

«Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα στο λόγο ύπαρξης των προσωπικοτήτων», δήλωσε η Μπένγκστον. «Όταν κάποιες συμπεριφορές διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά επαναλαμβάνονται στην πάροδο του χρόνου, τότε μπορούμε να ονομάσουμε αυτό το σύνολο συμπεριφορών ως προσωπικότητα», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε τις δραστηριότητες διαφόρων αποικιών στο φυσικό τους χώρο, και στη συνέχεια τις μετέφερε στο εργαστήριο για να συνεχιστεί η καταγραφή δεδομένων όπως το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ή η επιθετική συμπεριφορά. Όπως είναι λογικό, μετρήσεις για την απόσταση που διένυαν τα μυρμήγκια αναζητώντας τροφή έγιναν στο φυσικό τους χώρο στην πρώτη φάση της έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως συλλογικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, όπως τα επίπεδα επιθετικότητας, ποικίλουν από αποικία σε αποικία. Όμως η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που μέτρησε πολλαπλές διαστάσεις της προσωπικότητας, και ανακάλυψε πως μπορεί να ομαδοποιήσει κάποιες από αυτές και να δείξει ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους.

«Παρατηρήσαμε πως κάποιες αποικίες παίρνουν ρίσκα πιο εύκολα, ενώ άλλες είναι πιο επικεντρωμένες στην προστασία της φωλιάς», εξήγησε η Μπένγκστον. «Επιπλέον συμπεράναμε πως η μία συμπεριφορά ήταν επικρατούσα στο βορρά, ενώ η άλλη πιο δημοφιλής στο νότο. Αυτό υποδηλώνει πως το περιβάλλον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της προσωπικότητας», πρόσθεσε.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76