UA-49499200-1

Οικολογικός φωτισμός LED αναδεικνύει την Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό

1.11.2014_Οικολογικός φωτισμός LED αναδεικνύει την Καπέλα Σιξτίνα στο ΒατικανόΟικολογικά θα φωτίζεται το αριστούργημα που δημιούργησε ο Μιχαήλ Άγγελος πάνω από την Αγία Τράπεζα της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό χάρη σε 7000 λαμπτήρες LED που θα αναδείξουν νέες πτυχές της περίφημης νωπογραφίας.

Επιπλέον εγκαταστάθηκε ένα νέο σύστημα κλιματισμού, προκειμένου να προστατεύονται οι τοιχογραφίες από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν τα 6 εκατομμύρια επισκεπτών οι οποίοι κάθε χρόνο σπεύδουν για να θαυμάσουν το ταβάνι που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Ιταλός καλλιτέχνης από το 1508 έως το 1512.

Η Καπέλα Σιξτίνα ή Καπέλα Σιστίνα (ιτ.: Cappella Sistina) είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ’ (ή Σίστο Δ’) εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα αυτού. Η φήμη του όμως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του.

Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίεςμεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του (1508-1512).

Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, με απόφαση του οποίου εκλέγεται ο εκάστοτε νέος Πάπας.

Η επιχείρηση ανακαίνισης στοίχισε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, με τα 870.000 ευρώ να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι λαμπτήρες LED αφήνουν ένα φωτεινό φάσμα που έχει δημιουργηθεί ειδικά με στόχο να βρίσκεται σε αρμονία με τα χρώματα των τοιχογραφιών και να επιτρέπουν επίσης στο φως να διατηρεί το αρχικό τους χρώμα» εξήγησε ο Μάρκο Φρασκαρόλο, ένας εκ των υπευθύνων τηςFabertechnica, μίας από τις εταιρείες που ανέλαβαν την επιχείρηση ανακαίνισης.

«Καθώς κάθε λαμπτήρας μπορεί να δώσει μια διαφορετική απόχρωση, περάσαμε πολλές νύχτες μέσα στο ναό μαζί με τους συντηρητές του μουσείου του Βατικανού προκειμένου να δημιουργήσουμε διαφορετικές αποχρώσεις μπλε, κόκκινου ή λευκού χρώματος προκειμένου να ταιριάζουν ακριβώς όπως πρέπει» εξήγησε στους δημοσιογράφους που προσκάλεσε χθες για να επισκεφτούν το παρεκκλήσι.

«Οι λαμπτήρες LED δημιουργούν τις συνθήκες για μια πολύ καλύτερη οπτική εμπειρία καθώς φωτίζουν ένα τμήμα των τοιχογραφιών που σε άλλες εποχές δεν φωτιζόταν παρά ελάχιστα» εξήγησε ο ίδιος.

Τα δύο νέα συστήματα, φωτισμού και κλιματισμού, εξοικονομούν πολύ περισσότερη ενέργεια και το Βατικανό αναμένεται να μειώσει κατά σχεδόν 90% την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανά για τον φωτισμό της Καπέλα Σιστίνα και τουλάχιστον 60% την ενέργεια που δαπανά για τον κλιματισμό του χώρου.

 

Πηγή: econews.gr

 

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76