UA-49499200-1

Ξεκινά τη Δευτέρα ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»

19.3.2015_Ξεκινά τη Δευτέρα ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς

Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς», από την προσεχή Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες, σε 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή του θεσμού πραγματοποιείται στο πλαίσιο πιλοτικού επανασχεδιασμού, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη νέα αντεγκληματική πολιτική.

Η βασική φιλοσοφία του θεσμού, που εντάσσεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνει σειρά δράσεων προληπτικού και αποτρεπτικού κυρίως χαρακτήρα, για την προστασία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης.

Οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» θα περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και θα επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς.

Βασική τους προτεραιότητα θα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς, σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.

Σημειώνεται, ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.

Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα Αστυνομικά Τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο «Αστυνομικού της Γειτονιάς» με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

Τα αποτελέσματα από τον πιλοτικό επανασχεδιασμό θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, στο πλαίσιο της επέκτασης του και σε άλλες περιοχές.

Με αφορμή την εφαρμογή του θεσμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε:

«Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο “Αστυνομικός της Γειτονιάς” αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε. Εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον Αστυνομικό της Γειτονιάς,  που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει».

Πηγή: epoli.gr

Check Also

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση οίνου στη Βερόνα της Ιταλίας

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων …

G-EZ117CQG76