UA-49499200-1

Ξεκινά η ακτοπολοϊκή σύνδεση Κυθήρων και Κρήτης με Πειραιά

Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και της Κρήτης με τον Πειραιά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Το «ΙΟΝΙΣ» της Ναυτικής Εταιρείας «ΑΒΛΕΜΩΝ», είναι το πλοίο που θα εξυπηρετεί τη γραμμή, ο καθαγιασμός του οποίου έγινε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, στο λιμένα του Πειραιά. Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς π. Νήφων Καπογιάννης μαζί με άλλους Ιερείς.

Στην τελετή του καθαγιασμού παρόντες ήταν οι πλοιοκτήτες κ. Πολυχρόνης Τουρλομούσης και κ. Γιώργος Τσαϊλάς με τις οικογένειές τους, οι Βουλευτές κ. Δρίτσας, κα Σταματάκη και κ. Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος, ο Υπαρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος κ. Παρασκευάς και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης.

Επίσης παρέστησαν Κυθήριοι, Αντικυθήριοι, Κισσαμίτες, παράγοντες της ναυτιλίας και του εφοπλιστικού κόσμου, δημοσιογράφοι, εκδότες και πλήθος κόσμου.

Οι πλοιοκτήτες προσέφεραν πλούσια κεράσματα σε όλους και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, αφού όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι το «ΙΟΝΙΣ» μαζί με το «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» αποτελούν εγγύηση για την αναβάθμιση της συγκοινωνίας των Κυθήρων.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Γιώργος Τσαϊλάς εκ μέρους των πλοιοκτητών, εξήρε το ρόλο του Δημάρχου στην επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Δήμαρχος μας βοήθησε πάρα πολύ», κάτι που αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσα κατά καιρούς ακούστηκαν.

Στο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο μέχρι σήμερα υπάρχον πρόβλημα, ενώ ευχαρίστησε τους νέους πλοιοκτήτες για την μέχρι σήμερα συνεισφορά τους στο μακρόνιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή του Υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού στην αίσια έκβαση της ολοκλήρωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Ιδιαίτερη και αυστηρή αναφορά έκανε ο κ. Χαρχαλάκης στις κατά καιρούς φωνές που ακούστηκαν για εκδήλωση ενδιαφέροντος στη γραμμή από «απολιθώματα του παρελθόντος» όπως είπε, φωτογραφίζοντας το «ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ», δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει υποβάθμιση των γραμμών, αλλά θα δίνει διαρκώς μάχη για την αναβάθμισή τους. Στο τέλος προσέφερε στον εορτάζοντα Πλοίαρχο Cpt Δημήτριο Λαδά μια εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Το πλοίο ξεκινά τα δρομολόγιά του σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και η αρχική του σύμβαση είναι για τρεις μήνες, μέσα στο διάστημα των οποίων θα γίνει και ο διαγωνισμός για όλη τη δρομολογιακή περίοδο μέχρι 31/10/2018.

Λίγα λόγια για το πλοίο

Το πλοίο αγοράστηκε στις αρχές Ιουλίου από τους κ.κ. Πολυχρόνη Τουρλουμούση και Γεώργιο Τσαϊλά, οι οποίοι γνώριζαν άριστα το βαπόρι και την άψογη κατάσταση του αρκετό καιρό, καθώς το συνεργείο του κ. Τουρλουμούση αναλάμβανε τεχνικές εργασίες κατά καιρούς στις επισκευές του πλοίου.

Το «ΙΟΝΙΣ» ήδη έχει βαφτεί στα νέα χρώματα, ενώ το εμβληματικό σινιάλο με το «Τ», τοποθετήθηκε ξανά στις τσιμινιέρες και εκπροσωπεί τα επίθετα των νέων Πλοιοκτητών, Τουρλουμούση και Τσαϊλά, οι οποίοι έχουν ακόμη το Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ», το οποίο εξυπηρετεί στη γραμμή των Κυθήρων από τη Νεάπολη.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης επισκευή των μηχανών, ενώ προστέθηκε μια επιπλέον νέα ηλεκτρομηχανή IVECO.

Έγιναν αρκετές αλλαγές και ανανεώσεις στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου και προστέθηκαν καμπίνες για τους επιβάτες, οι οποίες θα φιλοξενούν 20 συνολικά κλίνες σε 2κλινες και τετράκλινες.

Προστέθηκαν νέες μονάδες κλιματιστικών, ενώ αντικαταστάθηκαν όλες οι παλιές εξωτερικές πόρτες με νέες ξύλινες, από τις πλευρικές πόρτες της Γέφυρας έως και τις εξωτερικές πόρτες των κοινόχρηστων χώρων.

Το Ε/Γ-Ο/Γ «ΙΟΝΙΣ» ναυπηγήθηκε το 1977 στα Ναυπηγεία Σάββα στο Πέραμα και έχει γράψει με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας, ενώ έχει υποστεί αρκετές μετασκευές στο πέρασμα των χρόνων. Ήταν καλότυχο γιατί πάντα «έπεφτε» σε καλά χέρια και είχε πλοιοκτήτες, που το αγαπούσαν και το σέβονταν και έτσι φρόντιζαν κατά καιρούς για τη σωστή συντήρηση και φροντίδα του.

Τέλος θα έχει για Καπετάνιο του τον Cpt Δημήτρη Λαδά, έναν από τους πιο άξιους και έμπειρους Πλοιάρχους της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.

ΦΩΤΟ: Μαρία Λαμπρινίδη
Με πληροφορίες από: kithiraikanea.blogspot.gr, arxipelagos.com

 

Check Also

Δ. Μονεμβασίας: Σύλληψη ατόμου για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη, χθες (11.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού …

G-EZ117CQG76