UA-49499200-1

Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς, 10 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας

19.10.2014_Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς, 10 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίαςΤο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς κλείνει 10 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, έχοντας αναδειχθεί σε ένα φιλόξενο και προσιτό χώρο έκφρασης, ένα κέντρο συνάντησης δημιουργών και τάσεων, ένα κέντρο διαλόγου των τεχνών.

Το αρχικό, υπάρχον κτήριο της οδού Πειραιώς 138, κτισμένο σταδιακά κατά τη δεκαετία του ’50, εξυπηρετούσε τις ανάγκες αντιπροσωπείας αυτοκινήτων με γραφεία και συνεργεία. Αγοράστηκε από το Μουσείο Μπενάκη και αναπλάστηκε για τη νέα του χρήση με χρηματοδότηση από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Από τα ωραιότερα σύγχρονα κτήρια της Αθήνας

Το Μουσείο επωμίστηκε την δαπάνη για όλες τις μελέτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές. Τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ανάπλασης του παλαιού κτηρίου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα, μετά από κλειστό διαγωνισμό με προσκλήσεις. Κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σύγχρονα κτήρια της Αθήνας και σίγουρα για ένα από τα ελάχιστα κτήρια δημόσιας χρήσης με αρχιτεκτονική υπογραφή.

Από το 2004 που εγκαινιάστηκε έως σήμερα έχει φιλοξενήσει 252 εκθέσεις ποικίλης θεματικής (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ενδυματολογία, σκηνογραφία, θέατρο, κινηματογράφος, ιστορία  κ.ά.) και 1460 εκδηλώσεις (θέατρο, χορός, μουσική, προβολές κ.ά.). Παράλληλα, έχει φιλοξενήσει πάνω από 300 εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 40.000 παιδιά καθώς και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Την ίδια στιγμή το πωλητήριο του κτηρίου λειτουργεί ως κέντρο εφαρμοσμένων τεχνών και design, ανανεώνοντας συνεχώς το υλικό του και τις συνεργασίες του, και υποστηρίζοντας σταθερά τους νέους καλλιτέχνες. Συνεργάζεται με 500 νέους Έλληνες δημιουργούς και 150 εργαστήρια από όλη την Ελλάδα, διοργανώνοντας περιοδικά και εκθέσεις Ελλήνων σχεδιαστών με γενικό τίτλο «Αναζητήσεις στην ύλη».

Σημαντικές συνεργασίες
Στο κτήριο της οδού Πειραιώς οι συνεργασίες με άλλους φορείς αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της λειτουργίας του.
Σχεδόν από το άνοιγμά του φιλοξενεί όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Αυτό έχει συμβάλλει στο να θεωρείται το κτήριο «Σπίτι της Αρχιτεκτονικής», με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί στους χώρους του οι πιο σημαντικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις. Στο πλαίσιο της παλιάς συνεργασίας και της προοπτικής να περιέλθει το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της Πειραιώς φιλοξενείται πλέον το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη με τις συλλογές του. Αυτό συνεπάγεται μια έκθεση μεγάλης διάρκειας κάθε χρόνο, ξεναγήσεις για το κοινό από καλλιτέχνες και ιστορικούς τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα και μεγάλη προσέλευση.

Πρόσφατα ξεκίνησε μια στενή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, μια συνεργασία που έδωσε και στις δυο πλευρές αισιοδοξία. Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ διοργανώνει από τον Ιούνιο 2014 στην Πειραιώς, την μεγάλη ετήσια έκθεσή του, αλλά και άλλες μικρότερες κατά τη διάρκειά του χρόνου.

Άλλες σημαντικές συνεργασίες είναι με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ πρόθυμα εντάσσει στο κτήριο της Πειραιώς κάποια προγράμματά του, η συνεργασία με το TED-X academy, και βεβαίως, η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο στο πλαίσιο του μεγάλου προνομιακού του προγράμματος, χρηματοδότησε για ένα χρόνο μια ημέρα δωρεάν σε όλες τις εκθέσεις του κτηρίου της Πειραιώς, γεγονός που αύξησε θεαματικά την προσέλευση της Πέμπτης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76