UA-49499200-1

Μουντιάλ 2014: Παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ η τεχνολογία γραμμής

10.6.2014_Μουντιάλ 2014 τεχνολογία αιχμήςΤρεις ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου η πολυσυζητημένη τεχνολογία γραμμής (Goal-line), που εφευρέθηκε για να αποφευχθεί η επανάληψη κραυγαλέων διαιτητικών λαθών, δοκιμάστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πρόκειται για ένα εργαλείο «το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε 100%,», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος της FIFA, Γιοχάνες Χοτζμίλερ, στους δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολούθησαν σήμερα τη νέα τεχνολογία σε δράση στο χλοοτάπητα του σταδίου Μαρακανά.

Τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να δουν την τεχνολογία GoalControl-4D σε δράση, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού ρολογιού που θα φέρουν οι διαιτητές για να λαμβάνουν την ένδειξη «Goal» ή «No Goal», η οποία επιβεβαιώνεται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο!

Το σύστημα GoalControl-4D είναι εξοπλισμένο με 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας που βρίσκονται γύρω από το γήπεδο, με επτά κάμερες να εστιάζουν σε κάθε τέρμα.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό ανίχνευσης, η μπάλα διηθείται έξω από τις αλληλουχίες εικόνας και θέσης σε πραγματικό χρόνο. Αν η μπάλα περάσει πλήρως τη γραμμή της εστίας η κεντρική μονάδα επεξεργασίας στέλνει αυτόματα ένα κρυπτογραφημένο σήμα ραδιοφώνου στο ρολόι του διαιτητή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, υποδεικνύοντας το γκολ μέσω δόνησης κι ενός οπτικού σήματος.

«Η τεχνολογία Goal-line θα είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια» είπε ο επικεφαλής Διαιτησίας της FIFA, Μάσιμο Μπουζάκα. «Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι προορίζεται για να δούμε αν πρόκειται για γκολ ή όχι και για άλλες καταστάσεις, αλλά θα είναι κατά τη γνώμη μου μια πολύ καλή υποστήριξη» πρόσθεσε.

Το σύστημα GoalControl-4D έχει εγκατασταθεί και στα 12 στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ και καθένα έχει περάσει με επιτυχία την τελική δοκιμή εγκατάστασης.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας σηματοδοτεί το πρώτο Μουντιάλ στο οποίο οι κριτές του αγώνα θα υποστηριχθούν από GLT. Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA (2012, 2013) καθώς και στο περσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA, στη Βραζιλία.

 Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Βιωματικό Σεμινάριο Παραολυμπιακού αθλήματος GoalBall στη Σπάρτη

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργανώνει Βιωματικό Σεμινάριο Παραολυμπιακού Αθλήματος GoalBall, …

G-EZ117CQG76