UA-49499200-1

Με λαμπρότητητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821

19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν και φέτος οι τριήμερεςς εορταστικές εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της τοπικής εθνικής εορτής της 17ης Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη, με αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, ιππικές εκδηλώσεις, χορούς, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων και παρέλαση.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πολυμελείς αντιπροσωπείες από την Ασή Γωνιά Κρήτης, την Κέρκυρα, τα Χανιά, το Μεσολόγγι, την Άρτα, την Πάτρα, το Περιστέρι, οι οποίοι με τα λαμπρά χορευτικά τους συγκροτήματα και τα τραγούδια τους, διεύρυναν τον χαρακτήρα της επετείου με τις ιδιαίτερες πολιτιστικές τους παραδόσεις.

19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821_1 19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821_2

Στον ίδιο ιερό χώρο, στην ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου, 195 χρόνια πριν,  στις 17 Μαρτίου 1821, έλαβε χώρα η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη. Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες οι πρόκριτοι της περιοχής, που τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη  και αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Η αναπαράσταση λοιπόν αυτής της τελετής εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας. Μετά το πέρας της αναπαράστασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των Μανιατών πεσόντων και ακολούθησε παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές από σχολεία και συλλόγους της περιοχής, καθώς και από τμήματα του Στρατού.

19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821_3

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δημοσιογράφος – ιστοριοδίφης, κ. Δημήτρης Καμπουράκης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσίας τους ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηση, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης, οι βουλευτές Γιάννης Μοίρας (ΑΝΕΛ) και Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης, ο τ. βουλευτής, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο γνωστός Μανιάτης δικηγόρος, κ. Πέτρος Μαντούβαλος, εκπρόσωποι  του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821_4 19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821_5 19.3.2016_Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Μάνη η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821_6

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τέλος με ανακοίνωσή του συγχαίρει και ευχαριστεί όλους όσους όλ’ αυτά τα χρόνια στηρίζουν με κάθε τρόπο την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, διαβεβαιώνοντας τους ταυτόχρονα ότι «θα διαφυλάττουμε με κάθε τρόπο την ημέρα μνήμης των ενδόξων προγόνων μας».

ΦΩΤΟ: photoreporter.gr

Check Also

Στον υπουργό Ναυτιλίας Τριχείλης και Δαβάκης για την ΑΕΝ της Νεάπολης

Συνάντηση πραγματοποίησαν ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, με τον …

G-EZ117CQG76