UA-49499200-1

Με θρησκευτική λαμπρότητα η πανήγυρη του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη, η Σπάρτη εόρτασε και φέτος, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του «Μετανοείτε», Πολιούχου αυτής.

Διεξοδικότερα, την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος, η αμφιοφορία, η αρτοκλασία και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, τον οποίο συνεπικούρησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, μίλησε για τα γνωρίσματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον καλό χριστιανό, όπως η αγάπη, η απόρριψη του δικαιώματος, η ταπεινότητα και οι καλοί λογισμοί για τον συνάνθρωπο, Ταυτόχρονα επιχείρησε έναν παραλληλισμό με τον δύσβατο, αλλά γεμάτο αρετή βίο του Πολιούχου της Σπάρτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης,  πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Αγίους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.α), τους μαθητές των σχολείων της πόλης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκος, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Αραχωβίτης και Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης κατά τον Εσπερινό, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου κ. Τριγώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Μαρουδάς, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης (immspartis.gr)

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76