UA-49499200-1

Μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού εκτίθενται στην Κουμαντάρειο

10.9.2014_Μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού εκτίθενται στην ΚουμαντάρειοΜία αξιόλογη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο “Μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας” λειτουργεί στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης έως τις 16 Νοεμβρίου2014.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, που προέρχονται από το σύνολο 63 εικόνων του ναού της Βαμβακούς. Από τη συλλογή αυτή, ιδιαίτερο σύνολο αποτελούν οι εικόνες του τέμπλου του παλαιού ναού, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση ως ξεχωριστή ενότητα. Να σημειωθεί ότι η συντήρηση των εικόνων έγινε στα εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη με δαπάνη της εταιρείας “Atlantic Bulk Carriers Management Ltd”, η οποία είναι και χορηγός της έκθεσης. Την επιμέλεια έχει ο κ. Βασίλειος Πασχάλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η μητρόπολη, μέσω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, ενεχείρισε τιμητικό έπαινο στην εκπρόσωπο της οικογένειας Κουμάνταρου, Σοφία, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς της οικογένειας στη συντήρηση των εικόνων του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαμβακούς, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στο υπερώο του ίδιου ναού και τη φιλοξενία της έκθεσης στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν αρκετοί από τους επίσημους προσκεκλημένους και υπεύθυνους της έκθεσης, ενώ η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία που έχουν οι εικόνες στην ορθόδοξη πίστη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένεια Κουμάνταρου για την πολύτιμη προσφορά της στη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του θησαυρού της τοπικής εκκλησίας.

Το ωράριο λειτουργίας της Κουμανταρείου είναι Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από τις 8.00′ έως τις 15.00′ και Τετάρτη από τις 10.00′ έως τις 15.00′ και από τις 18.00′ έως τις 21.00′.

 

Πηγή: laconialive.gr

Check Also

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας συμμετείχε η Σοφία Ζερβάκου

Με ένα λιτό και συμβολικό τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2024, στο βωμό που υπάρχει …

G-EZ117CQG76