UA-49499200-1

Μελωδικές σονάτες από δύο χαρισματικούς καλλιτέχνες

14.10.2014_Μελωδικές σονάτες από δύο χαρισματικούς καλλιτέχνεςΟι τρεις θρυλικές Σονάτες για βιολί και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς θα πλημυρίσουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνευμένες από δύο χαρισματικούς καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής, τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και την κινεζικής καταγωγής πιανίστα Γιούτζα Ουάνγκ, στη συναυλία μουσικής δωματίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Με μια ανακουφιστική ζεστασιά
Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής του 19ου αιώνα, ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιοχάνες Μπραμς (1833 – 1897), συνδύαζε στη μουσική του τη δραματική δύναμη και τη λυρική ένταση με μια ανακουφιστική ζεστασιά. Ήταν ριζοσπαστικός ως προς την αρμονική του τόλμη και την εκφραστική του δεινότητα, αλλά συντηρητικός στη χρήση των παραδοσιακών ή και αρχαϊκών ακόμη μουσικών δομών. Η μουσική δωματίου ήταν ένα πολύ αγαπητό του είδος και η συνεισφορά του στο ρεπερτόριό της είναι τεράστια. Ο Μπραμς συνέθεσε, σε λιγότερο από μια δεκαετία (μεταξύ 1878 και 1886), τις τρεις μοναδικές Σονάτες για βιολί και πιάνο, οι οποίες χαρακτηρίζονται από σπάνιο λυρισμό, με εξαιρετικές μελωδικές γραμμές, όπου τα δύο όργανα επικοινωνούν με ισορροπημένο και διαλεκτικό τρόπο.

Συνάντηση που απέφερε καρπούς

Ο πολυβραβευμένος Λεωνίδας Καβάκος και η Γιούτζα Ουάνγκ παρουσίασαν τις Σονάτες του Μπραμς, για πρώτη φορά, το 2013, στο περίφημο Φεστιβάλ του Βερμπιέ, και αυτή η μουσική συνάντηση απέφερε πολύ γρήγορα καρπούς. Τον περασμένο Μάρτιο, η Decca Classics κυκλοφόρησε τον ομώνυμο δίσκο και ακολούθησε περιοδεία στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης.  Η συναυλία τους στην Αθήνα θα είναι η εναρκτήρια μιας δεύτερης μεγάλης περιοδείας, με συναυλίες στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε μεγάλες πόλεις του Καναδά και των ΗΠΑ.

Καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας
Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει καταξιωθεί διεθνώς ως ένας καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας, γνωστός για τη δεξιοτεχνία του, την εξαιρετική του μουσικότητα και την τονική ακρίβεια στο παίξιμο. Έχοντας αποσπάσει τρία πρώτα βραβεία στους σπουδαιότερους διεθνείς διαγωνισμούς (Σιμπέλιους, Παγκανίνι, Νάουμπουργκ), πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε σπουδαίο βιολονίστα, ενώ ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε την αρχική έκδοση του Κοντσέρτου για βιολί του Σιμπέλιους (1903/4). Με αυτή την ηχογράφηση, κέρδισε το βραβείο της Gramophone και είχε την τιμή να παίξει με το περίφημο βιολί «Il Cannone» Γκουαρνέρι ντελ Τζεζού, το οποίο ανήκε στον Παγκανίνι. Η διεθνής του σταδιοδρομία περιλαμβάνει συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους. Σε συνδυασμό με την καριέρα του ως σολίστ, έχει επεκτείνει τους μουσικούς του ορίζοντες και έχει διευθύνει ορχήστρες. Έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους. Το 2009, τιμήθηκε με το βραβείο Echo Klassik για την ηχογράφηση του Kοντσέρτου για βιολί του Μέντελσον με τη Sony Classical. Παίζει στο Στραντιβάριους «Αμπεργκαβέννυ» του 1724.

Παγκοσμίως αναγνωρισμένη
Η Γιούτζα Ουάνγκ έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μια από τις σημαντικότερες πιανίστες της γενιάς της. Έχει εμφανιστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες των ΗΠΑ κι έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους μαέστρους. Δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και εμφανίζεται σε καλοκαιρινά Φεστιβάλ μουσικής δωματίου καθώς και στο ετήσιο Φεστιβάλ του Βερμπιέ. Το 2010, έλαβε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Avery Fisher Career Grant.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι – Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 60, 50, 40, 30, 20 (φοιτητές – νέοι –  άνεργοι – ΑΜΕΑ – πολύτεκνοι – 65+) ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76