UA-49499200-1

Μέρκελ: Η πτώση του Τείχους αποδεικνύει ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά

9.11.2014_Μέρκελ αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αφήνει ένα λουλούδι στο σημείο, όπου βρισκόταν το 155 χλμ “τείχος της ντροπής”.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η πτώση του Τείχους του Βερολίνου συνιστά ένα σημάδι ελπίδας για χώρες όπως «η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ» όπου «οι ελευθερίες απειλούνται ή καταπατούνται».

«Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο, αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους» την 9η Νοεμβρίου του 1989, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την πτώση του Τείχους.

Το μήνυμα αυτό «απευθύνεται σε εμάς, εξίσου, όπως και σε άλλους στον κόσμο» συνέχισε η ίδια «ιδιαίτερα τώρα στους πολίτες στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ και σε όλες τις περιοχές του κόσμου όπου οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ή ακόμα καταπατούνται».

«Η πτώση του Τείχους έδειξε ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος που μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) και την εποχή εκείνη ήταν 35 ετών.

«Και άλλα τείχη μπορούν να γκρεμιστούν, τα τείχη της δικτατορίας, της βίας, των ιδεολογιών, του μίσους» προσέθεσε η Άγγελα Μέρκελ.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας ήταν ένα «κράτος χωρίς αρχές δικαίου» «ένα Κράτος που παρακολουθούσε» τους πολίτες του και καταπατούσε «τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως την ελευθερία της γνώμης και του Τύπου».

Η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου είναι μία «ημέρα ελευθερίας» όμως επίσης «μία ημέρα ανάμνησης για τα θύματα» σύμφωνα με την ίδια.

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι 138 άνθρωποι είχαν πληρώσει με την ζωή τους την προσπάθειά του να περάσουν το Τείχος το διάστημα μεταξύ της οικοδόμησής του, την 13η Αυγούστου του 1961, και της πτώσης του, 28 χρόνια αργότερα.

 

Πηγή: madata.gr

 

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76