UA-49499200-1

Λύκοι στην περιοχή της Ρώμης μετά από 100 χρόνια

Οι λύκοι κυνηγήθηκαν στο παρελθόν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σχεδόν στο σημείο της εξαφάνισης, εν μέρει λόγω της απειλής που θέτουν για κοπάδια αιγοπροβάτων και άλλων ζώων.

Ο λύκος, το ζώο που έχει αποτελέσει σύμβολο της Ρώμης από την αρχαιότητα, επέστρεψε στην ιταλική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα.

Τα κορυφαία αρπακτικά εθεάθησαν πρόσφατα σε μια προστατευόμενη περιοχή στο Καστέλ ντι Γκουίντο, σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» την περιφερειακή οδό της Ρώμης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λύκοι στην περιοχή, δύο ενήλικες και δύο μικρά.

Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία, ο Ρωμύλος και ο δίδυμος αδελφός του Ρώμος, ιδρυτές της Ρώμης, θηλάστηκαν σε μια σπηλιά από μία λύκαινα, αφού εγκαταλείφθηκαν στον ποταμό Τίβερη. Αυτό το επεισόδιο απεικονίζεται σε όλη τη ρωμαϊκή εικονογραφία μέχρι σήμερα, ακόμα και στον ποδοσφαιρικό σύλλογο της πόλης, Ρόμα. Η επιστροφή αυτού του συμβόλου στη Ρώμη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι λύκοι επέστρεψαν», δήλωσε η Αλέσια ντε Λορέντσις, καθηγήτρια επικεφαλής του εντοπισμού και της καταγραφής της αγέλης λύκων.

Οι λύκοι κυνηγήθηκαν στο παρελθόν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σχεδόν στο σημείο της εξαφάνισης, εν μέρει λόγω της απειλής που θέτουν για κοπάδια αιγοπροβάτων και άλλων ζώων. Οι σύγχρονοι λύκοι της Ρώμης φαίνεται να αποτελούν μικρή απειλή για τα ζώα, καθώς η ανάλυση των περιττωμάτων τους έδειξε ότι βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αγριόχοιρους, που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή. Στην Ιταλία, το κυνήγι των λύκων επιτρεπόταν μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν ο συνολικός πληθυσμός έπεσε σε περίπου 100 ζώα. Οι λύκοι έλαβαν καθεστώς προστασίας το 1971 και ο πληθυσμός τους έκτοτε ανέκαμψε σε περίπου 1.500-2.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ορεινές περιοχές στα σύνορα με την Γαλλία.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76