UA-49499200-1

Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων

9.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική ΜολάωνΣε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση η Φιλαρμονική της Δ.Ε. Μολάων έκοψε τη βασιλόπιτά της, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Μολάων, ενώ παράλληλα απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων και στην κα Σπυριδούλα (Ρούλα) Παναρίτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Πετρολέκας, οι αιδεσιμολογιώτατοι π. Στυλιανός Κότσαλης και π. Παναγιώτης Λεγάκης (εφημέριος Πακίων), ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Μολάων κ. Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, οι π. Δήμαρχοι Μολάων κ. Ιωάννης Μοσχοβάκος και κ. Ιωάννης Τσαγκάρης, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Μεταμορφώσεως και Πακίων κ. Παναγιώτης Σκαρμούτσος και κ. Μιχάλης Καρούνης, ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Μολάων κ. Ιωάννης Ζερβάκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκων κ. Γιώργος Κατσίκας, η υπεύθυνη της Φιλαρμονικής στο Ν.Π. του Δήμου κα Καλλιόπη Καρυτσιώτη, τα μέλη των Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μολάων και του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μολάων κα Ελένη Τσαφατίνου και κα  Δήμητρα Περδικογιάννη, ο Διευθυντής του ΚΠΕ Μολάων κ. Νίκος Παπαδάκης, φίλοι της Φιλαρμονικής και παιδιά που υπήρξαν μέλη της.

9.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_19.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_2

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ. Μαυρομιχάλης, Αλειφέρη, Κοντοσταθάκος, οι οποίοι και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στην πορεία και την προσφορά της Φιλαρμονικής στα πολιτιστικά δρώμενα των Μολάων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραγούδια και τραγούδια ελλήνων συνθετών.

Η Φιλαρμονική των Μολάων ιδρύθηκε προπολεμικά από τον σύλλογο Φιλοπρόοδων νέων Μολάων και την διδασκαλία της ανέλαβε ο Μολαίτης μουσικοδιδάσκαλος Αλέξανδρος Μαχαίρας. Δραστηριοποιήθηκε μέχρι λίγο πριν τον πόλεμο. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1958 επανιδρύθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων. Οικονομικά Ενισχύθηκε από τον μεγάλο ευεργέτη Νικόλαο Δημάκο και την Εθνική Αδελφότητα Γυναικών Μουσικών Οκλαχόμας Αμερικής.

Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1959 με πρώτο Αρχιμουσικό Θεόδωρο Παπά. Παρέμεινε υπό την διοίκηση και φροντίδα του Προοδευτικού Συλλόγου Μολάων μέχρι το 2006 όταν και έγινε Δημοτική. Από το 2011 έχει ενταχθεί στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Φιλαρμονική του Προοδευτικού Συλλόγου Μολάων ήταν από τις λίγες Φιλαρμονικές στην Ελλάδα, που δεν ήταν περισσότερες από 3-4, οι οποίες ανήκαν σε Πολιτιστικούς Συλλόγους. Έχει μια ιστορία 57 ετών. Σε αυτά τα χρόνια πέρασαν παιδιά που τώρα είναι μεγάλοι, έχουν κάνει δικές τους οικογένειες και παροτρύνουν και τα δικά τους παιδιά να καταστούν το φυτώριο για την συνέχεια της.

9.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_3 9.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_6 9.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_7

Ο Δήμος Μονεμβασίας και συγκεκριμένα το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτιμώντας την Ιστορία του Προοδευτικού Συλλόγου που είχε στις τάξεις του την Φιλαρμονική, αποφάσισε μετά τις τιμητικές διακρίσεις προς τους πρώτους μαθητές της Φιλαρμονικής στην εκδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου 2014, να δώσει ένα αναμνηστικό στον Προοδευτικό Σύλλογο, το οποίο και παρέλαβε από την κα Αλειφέρη ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ιωάννης Ζερβάκος, ο οποίος από την πλευρά του ευχαρίστησε για την τιμή το Ν.Π. και την πρόεδρό του, καθώς επίσης και όλους όσους στάθηκαν δίπλα στην Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια της πορείας της και ιδιαίτερα εκείνες τις εποχές που υπήρχαν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Τιμητική πλακέτα, έκφραση θερμών και ευγνώμονων ευχαριστιών, απονεμήθηκε από τον Αρχιμουσικό Κώστα Κέκερη στην κυρία Ρούλα Παναρίτη, η οποία κάθε καλοκαίρι -για ένα τετραήμερο- φιλοξενεί την Φιλαρμονική σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο, την οποία και παρέλαβε εκ μέρους της ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Πετρολέκας, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές της καθώς επίσης και την διαβεβαίωσή της ότι η προσφορά της θα συνεχιστεί και τα επόμενα και για πολλά ακόμα χρόνια.

9.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_49.1.2015_Κοπή πίτας από τη Φιλαρμονική Μολάων_5

Την κοπή της βασιλόπιτας ευλόγησε ο π. Γεράσιμος Πετρολέκας, ευχόμενος να συνεχίσει η Φιλαρμονική το αξιόλογο και ξεχωριστό της έργο.
Η κα Αλειφέρη από την πλευρά της ανέφερε ότι οι Φιλαρμονικές του Δήμου Μονεμβασίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα τύχουν χρηματοδότησης ύψους 140.000€ ποσό που θα διατεθεί για την ανανέωση των στολών αλλά και για την απόκτηση μουσικών οργάνων και ηχητικού εξοπλισμού.

Τυχερός της εκδήλωσης ήταν ο μαθητής της Φιλαρμονικής Αριστείδης Βλάχος, ενώ τα δώρα ήταν προσφορά επαγγελματιών των Μολάων που ήταν μέλη της Φιλαρμονικής.

 

Φώτο: Μιχάλης Καρούνης

 

Check Also

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας συμμετείχε η Σοφία Ζερβάκου

Με ένα λιτό και συμβολικό τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2024, στο βωμό που υπάρχει …

G-EZ117CQG76