UA-49499200-1

Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας

12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_1Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Kinsterna», στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασίας.

Σ’ έναν πραγματικά όμορφο χώρο, πλήθος επαγγελματιών και κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση, όσο και για επικοινωνία, ανταλλαγή ιδεών και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παναγιώτης Γράφος ξεκίνησε το χαιρετισμό του με μία μικρή αναφορά στην «ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ». Ενός φορέα του οποίου ο θεσμικός του ρόλος όπως ανέφερε  μετράει 78 χρόνια ζωής και ιστορίας, ενώ σήμερα αποτελεί μια Ένωση, μια ομπρέλα που αγκαλιάζει πάνω από εκατό επιχειρήσεις της περιοχής, με  τους επιχειρηματίες, τις οικογένειες και το προσωπικό τους.

12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας

Στη συνέχεια σκιαγράφησε την εικόνα του επιχειρηματία της Μονεμβασίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο όρος «επιχείρηση» και «επιχειρηματίας της Μονεμβάσιας» μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπος δεν αναφέρεται όμως ούτε σε μετόχους πολυεθνικών, ούτε σε μεγαλοϊδιοκτήτες αλυσίδων καταστημάτων, ούτε σε μεγαλοεπενδυτές. Στη πραγματικότητα περιγράφει τον ιδιώτη μικροέμπορο, τον ιδιοκτήτη μια μικρής βιοτεχνίας , ενός καφέ ή μιας ταβέρνας, τον ιδιοκτήτη ενός μικρού οικογενειακού ξενοδοχείου, τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας και αγοράς, τον μεγάλο αιμοδότη, αυτόν που πληρώνει ενοίκιο, δημοτικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων,ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Επιμελητήριο, ΑΕΠΙ, φως-νερό-τηλέφωνο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί κρατώντας όρθιο το μαγαζί του, να δώσει και δουλειά σε δυο τρεις ακόμα οικογένειες πέραν της δικής του».

12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_3 12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_412.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_7

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η επιχειρηματικότητα μπορεί να αναβαθμίσει και να κραστήσει ζωντανό ένα τόπο, φέρνοντας σαν παράδειγμα μεταξύ των άλλων τόσο αυτό του ξενοδοχείου «Kinsterna», όσο και ολόκληρη την κάτω πόλη του Κάστρου Μονεμβασίας, στην οποία χρόνια τώρα αναπτύσεται μία πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, τονίζοντας: «Είναι σαφές λοιπόν πως μόνο  η επιχειρηματικότητα υπό όρους προϋποθέσεις και έλεγχο μπορεί να κρατήσει όρθια τα κτίσματα του κάστρου, η επιχειρηματικότητα έδωσε αυτή την υπεραξία και στηρίζει ολόκληρο το Δήμο Μονεμβασίας , η επιχειρηματικότητα υποχρέωσε τη κεντρική διοίκηση να δαπανήσει χρήματα για να δημιουργήσει υποδομές έστω κι εκ των υστέρων, η επιχειρηματικότητα έκανε κάποτε τον οίνο Malvazia γνωστό στα πέρατα του κόσμου, η επιχειρηματικότητα κράτησε τη κάτω πόλη ζωντανή για 1500 χρόνια».

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των μέχρι τώρα δράσεων της Ένωσης, όπως ανοιχτές συγκεντρώσεις σχετικά με ζητήματα που απασχολούν τη περιοχή, επικοινωνία με παραγωγικές τάξεις για καταγραφή των προβλημάτων τους, εφαρμογή χειμερινού προγράμματος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οργάνωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λακωνίας, προγράμματος εκπαίδευσης  τεχνικού ασφαλείας για τις επιχειρήσεις της περιοχής που απασχολούν εργαζόμενους κ.α.

12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_512.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_6

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γράφος εξέφρασε την ανάγκη να διατηρήσουμε τούτο τον ευλογημένο τόπο αλώβητο, τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να παραμείνουμε ενωμένοι σ’ αυτές τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:  «Αυτόν το τόπο , οι πολίτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες έχουν μόνο ένα όπλο για να τον προφυλάξουν, την αλληλεγγύη. Μόνο ενωμένοι και με κοινούς στόχους, θα μπορέσουμε να βγούμε από το κυκεώνα της  εσωστρέφειας και μόνο ενωμένοι, θα μπορέσουμε να ξαναδούμε το τόπο μας να ευημερεί ελεύθερος».

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης , το  Ξενοδοχείο «Kinsterna»  για τη προσφορά του χώρου και της δεξίωσης, αλλά και για την προσφορά διαμονής δύο ημερών στον τυχερό, την επιχείρηση «Μορέως Ήδιστα» της οικογένειας Παναγιώτη Χαραμή, για τη προσφορά των Βασιλοπιτών και τέλος το κατάστημα της  Μαρίας Αρτινιού Κουτσανδρέα για την προσφορά ενός πολύτιμου δώρου, στον τυχερό που έτυχε το φλουρί. Υπενθυμίζεται ότι τυχερός ήταν ο κ. Τάκης Αγγελάκος.

12.1.2015_Κοπή πίτας από την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας_2

Την πίτα ευλόγησαν ο π. Κωνσταντίνος Κρυπωτός, εφημέριος Μονεμβασίας και π. Δημήτριος Καστανιάς, εφημέριος Νομίων.

Την εκδήλωση μεταξύ των άλλων τίμησαν με την παρουσία του η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας κα Κατερίνα Τσαφατίνου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιώργος Βουνελάκης και κ. Σταύρος Χριστάκος, η Περιφερεικαή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή, οι Υποψήφιοι Βουλευτές κα Ελένη Αναγνωστοπούλου, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κα Σοφία Δουμάνη και κα Φεβρωνία Πατριανάκου,  ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτριος Πολλάλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος κ. Βασίλειος Παγώνης, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

Φώτο: Δημήτρης Σιάχος

 

 

Check Also

Κάστρο Μονεμβασίας: 11 προσλήψεις από την ΕΦΑΛΑΚ για το επιθαλάσσιο τείχος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ανακοίνωσε νέες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη, συνολικά 11 θέσεων, οι οποίες αφορούν …

G-EZ117CQG76