UA-49499200-1

Κοντά στη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου στον κόσμο

26.9.2014_Κοντά στη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου στον κόσμοΟ Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλασσίου καταφυγίου σε μια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού στα ανοιχτά της Χαβάης, στην οποία θα απαγορεύεται η μαζική αλιεία και η εξόρυξη βαθέων υδάτων.

Ο Ομπάμα θα υπογράψει τη διακήρυξη χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο επικαλούμενος το Σύμφωνο Αρχαιοτήτων του 1906, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από 16 προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ για την προστασία φυσικών και ιστορικών μνημείων στη χώρα, σύμφωνα με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου. Η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και στο ενδιάμεσο διάστημα οι υπεύθυνοι εξέτασαν τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν αλιευτικές εταιρείες και κονσερβοποιεία, που διαμαρτύρονται για πιθανή μείωση των εσόδων τους.

Η απόφαση για την επέκταση του ήδη υπάρχοντος καταφυγίου με την ονομασία Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Απομακρυσμένων Νησιών του Ειρηνικού (PRIMNM),  αναμένεται να εξαπλασιάσει την έκτασή του στα 1,27 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι μεγάλες προστατευόμενες ζώνες μπορούν να ανακάμψουν και να ανακτήσουν τη βιοποικιλότητά τους με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας την κατάσταση των οικοσυστημάτων που φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς ψαριών και απειλούμενων ειδών. Παράλληλα θα προστατευτούν καλύτερα τα μεταναστευτικά ζώα όπως οι θαλάσσιες χελώνες, διάφορα θαλάσσια θηλαστικά και τα σαλάχια.

Εξάλλου οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι θαλάσσιοι βιότοποι σε αυτόν τον τομέα του κεντρικού και νοτίου Ειριηνικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της οξύτητας του ωκεανού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης εκατομμύρια θαλάσσια πτηνά που αναζητούν τροφή εκεί προτού επιστρέψουν στις φωλιές τους σε διάφορα νησιά και βραχονησίδες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76