UA-49499200-1

Η όπερα «Ιούλιος Καίσαρ» σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση

9.3.2015_Η όπερα «Ιούλιος Καίσαρ» σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση

Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, με θέμα τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν, η πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Ιούλιος Καίσαρ», σε λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη, ανεβαίνει σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση, για δύο μόνο παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

Φθόνος, διαφθορά, διαπλοκή, ύποπτες δοσοληψίες, ιδεολογικές συγκρούσεις, εξεγέρσεις στο όνομα της δημοκρατίας, συνθέτουν το πολιτικό αυτό δράμα, που θέτει διαχρονικά ερωτήματα για την εντιμότητα, την ελευθερία, την πολιτική αρχή, απεικονίζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα και παραμένοντας διαρκώς επίκαιρο.

Ένα τολμηρό οπερατικό εγχείρημα

Παίρνοντας αποστάσεις από τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, ο γνωστός συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης πρωτοτυπεί, εγκαταλείποντας την καθιερωμένη ορχηστρική συνοδεία στον αδόμενο λόγο. Την αντικαθιστά με έναν ευφάνταστο οργανικό συνδυασμό: εκκλησιαστικό όργανο, δύο πιάνα και σύνολο κρουστών. Αλλά και το φωνητικό μέρος της παρτιτούρας του, εκτός από τους σολίστ, παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Η πολυπληθής χορωδία (150 άτομα) από χορωδούς και ηθοποιούς παίρνει τα ηνία, αφού πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται, εντέλει, ο λαός. Σε αυτό το τολμηρό οπερατικό εγχείρημα, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συμπορεύεται με το Ωδείο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του. Σύμμαχός τους, η Χορωδία του ΟΤΕ, υπό τη διδασκαλία του μαέστρου  Δημήτρη Μπουζάνη.

Η όπερα σε επτά σκηνές «Ιούλιος Καίσαρ» (οpus 75) ολοκληρώθηκε το 2011. Το λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη ακολουθεί τη δραματουργική δομή του ιστορικού δράματος του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα και ποιητή Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Πέρα από τους βασικούς χαρακτήρες του Καίσαρα και των συνωμοτών, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο λαός, η χορωδία που συνθέτουν τραγουδιστές και ηθοποιοί.

Η καθιερωμένη συνοδεία ορχήστρας έχει αντικατασταθεί από τον πλούσιο σε χρώματα και αντιθέσεις ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, σε συνδυασμό με σύνολο δύο πιάνων και κρουστών. Το ανέβασμα του έργου στηρίζει το Ωδείο Αθηνών, προσδίδοντάς του εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σπουδαστές, καθηγητές, απόφοιτοι του Ωδείου και της Δραματικής Σχολής αποτελούν το κύριο σώμα των εκτελεστών.

9.3.2015_Η όπερα «Ιούλιος Καίσαρ» σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση_1
Ένας από τους πιο δραστήριους συνθέτες της γενιάς του

Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική, τον Αύγουστο του 1969, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Από τα 90 και πλέον έργα του, ξεχωρίζουν οι τέσσερις Συμφωνίες, οι τρεις μονόπρακτες όπερες, η μεγάλη όπερα «Ιούλιος Καίσαρας» και τα πέντε Κουαρτέτα εγχόρδων του. Έχει, επίσης, συνθέσει λειτουργίες, κοντσέρτα, τραγούδια, χορωδιακά κ.ά..

Έργα του έχουν παρουσιαστεί από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Υπήρξε συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης από το 1991 μέχρι το 2005, ενώ, παράλληλα, είχε συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ κ.ά.. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (2004) και στο Ωδείο Kodály (1992). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1996. Τον Δεκέμβριο του 2008, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ταυτότητα παράστασης
Διδασκαλία – μουσική διεύθυνση – σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσαλαχούρης, σκηνικά – κοστούμια: Ευαγγελία Θεριανού, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, συνοδεία: Αλέξης Ντίαμαντ, εκκλησιαστικό όργανο: Ουρανία Γκάσιου, πιάνο α΄ και β΄: Μαρία Ευστρατιάδη – Γιάννης Γιαννόπουλος, σύνολο κρουστών: Τάξη Κρουστών Ωδείου Αθηνών Δημήτρη Δεσύλλα. Διανομή: Μάρυλλος: Βαγγέλης Μανιάτης, Πληβείος α΄: Νικήτας Γκρίτζαλης, Φλάβιος: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πληβείος β΄: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Ιούλιος Καίσαρ: Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Κάσκας: Μιχάλης Ψύρρας, Αντώνιος: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Μάντης Σπουρίννας: Βασίλης Ασημακόπουλος, Κάσσιος: Κώστας Μαυρογένης, Βρούτος:  Άγγελος Χονδρογιάννης, Κικέρωνας: Αλέξανδρος Γάβαρης, Κίννας: Βασίλης Ασημακόπουλος, Δέκιμος:         Νικήτας Γκρίτζαλης, τραγουδιστής: Νίκος Σπανός, Αρτεμίδωρος: Διονύσης Μελογιαννίδης, ικέτες συγκλητικοί: τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, λαός της Ρώμης: Χορωδία σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και Χορωδία του ΟΤΕ (διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης).

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, Α΄ ζώνη: 22 ευρώ, Β΄ ζώνη: 15 ευρώ,  Γ΄ ζώνη: 9 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι – άτομα άνω των 65 ετών: 8 ευρώ, φοιτητές – νέοι – άνεργοι – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76