UA-49499200-1

Η τριλογία της πόλης/Η διανυκτέρευση – Η πόλη – Η παρέλαση

19.7.2016_Η τριλογία της πόλης

Το βιβλίο της Λούλας Αναγνωστάκη με τίτλο«Η τριλογία της πόλης/Η διανυκτέρευση – Η πόλη – Η παρέλαση» κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζει τρία μονόπρακτα της σπουδαίας θεατρικής συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη σε μία νέα έκδοση. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Κώστα Γκουρτζή, ο οποίος συνεισφέρει στην έκδοση και τρία σχέδια, ένα για το κάθε έργο. Το μονόπρακτο «Η διανυκτέρευση» παίχτηκε για πρώτη φορά, μαζί με τα μονόπρακτα «Η πόλη» και «Η παρέλαση», έχοντας τον γενικό τίτλο «Η πόλη», από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Σοφία Μιχοπούλου (Γριά), Κατερίνα Καραγιάννη (Σοφία), Νίκος Χαραλάμπους (Μίμης). Επίσης, μεταδόθηκε από το Rai3 Radio τον Οκτώβριο του 1966.

Το μονόπρακτο «Η πόλη» πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Νεκτάριος Βουτέρης (Κίμων), Μάγια Λυμπεροπούλου (Ελισάβετ) και Γιώργος Λαζάνης (Φωτογράφος). Επίσης, τον Ιανουάριο του 1966 παρουσιάστηκε από την κυπριακή τηλεόραση σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. Ακόμη, τον Απρίλιο του 1967 παίχτηκε στο Tearto dei Verdi στην Πάντοβα σε μετάφραση Filippo Maria Pontani και σκηνοθεσία Ν. Τσιγγάκου, ενώ τον Ιούλιο του 1969 μεταδόθηκε από το BBC σε μετάφραση George Angell και σκηνοθεσία Martin Esslin.

Το μονόπρακτο «Η παρέλαση» πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Εκάλη Σώκου (Ζωή) και Μίμης Κουγιουμτζής (Άρης). Επίσης, τον Μάιο του 1968 ανέβηκε στο Παρίσι, στη Maison des Lettres, σε μετάφραση Νικηφόρου Παπανδρέου & J.Y.C. Fossé και σκηνοθεσία Antoine Vitez, με τους ηθοποιούς Colin Harris και Brigitte Jacques.

Η συγγραφέας
H Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1930 και είναι μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Σπούδασε και πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά. Είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές στη μεταπολεμική νεοελληνική δραματουργία. Τα έργα της έχουν ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία.

Εργογραφία
Η διανυκτέρευση, Η πόλη, Η παρέλαση (1965)
Η συναναστροφή (1967)
Αντόνιο ή το μήνυμα (1972)
Η νίκη (1978)
Η κασέτα (1982)
Ο ήχος του όπλου (1987)
Διαμάντια και μπλουζ (1990)
Το ταξίδι μακριά (1995)
Ο ουρανός κατακόκκινος (1998)
Σ’ εσάς που με ακούτε (2003)
Ο Γιώργος ως Άμλετ (2015)

 

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

«Ρωγμή του Θάρρους» από τον Θεόδωρο Σταυριανόπουλο

Την Τετάρτη το απόγευμα, 13 Απριλίου 2022, στον όμορφο χώρο του παραλιακού καταστήματος – καφέ …

G-EZ117CQG76