UA-49499200-1

Η Πανσέληνος μειώνει τον ύπνο – Ο κιρκαδικός ρυθμός

13.7.2014_Η Πανσέληνος μειώνει τον ύπνοΣημαντική επίπτωση στον ύπνο έχει η Πανσέληνος σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που επιβεβαιώνει ην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι κινήσεις της Σελήνης επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναλυτικότερα, επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Σμιθ, μελέτησε σε εργαστηριακές συνθήκες 47 υγιή άτομα, 18-30 ετών και διαπίστωσε ότι η φάση της σελήνης επηρεάζει τον ύπνο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου οι εθελοντές δυσκολεύονταν να κοιμηθούν και τελικά η διάρκεια του βραδινού ύπνου ήταν 25 λεπτά μικρότερη.

Η μειωμένη διάρκεια του ύπνου δεν σχετίζεται με την αυξημένη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά με τη μεταβολή που υφίσταται το βιολογικό ρολόι από τη Σελήνη.

«Πρέπει το βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδικό ρυθμό. Προς το παρόν αυτό παραμένει υπόθεση που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα», σημειώνει ο Δρ Σμιθ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τις νύχτες με Πανσέληνο βλέπουμε περισσότερα όνειρα, ενώ η επίδραση είναι εντονότερη στους άνδρες.

Μάλιστα, περυσινή έρευνα ελβετών επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βασιλείας διαπίστωσε ότι όταν είχε πανσέληνο οι εθελοντές της έρευνας χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποκοιμηθούν, ενώ και η ποιότητα του ύπνου ήταν χαμηλή.

Η ερευνητές του ελβετικού πανεπιστημίου συνέδεσαν την κακή ποιότητα του ύπνου με τη μείωση της μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που παράγει επί το πλείστον ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο κύκλος της μελατονίνης διαταράσσεται όταν ο οργανισμός εκτίθεται στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

—Τι είναι ο κιρκαδικός ρυθμός

Σημειώνεται ότι κιρκαδικός ρυθμός είναι ένας μηχανισμός -σαν βιολογικό ρολόι- που χρονολογείται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και που υπήρχε ακόμη και στις πρώιμες μορφές ζωής όπως φύκια, βακτήρια, φυτά και πρωτόζωα

Ο κιρκαδικός ρυθμός επιδρά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, στην αντιμετώπιση παθογόνων. Είναι ημερήσιος ρυθμός, με κύκλο 24 ωρών, όπου η παραγωγή ορισμένων ορμονών (π.χ. τεστοστερόνη, προγεστερόνη, κορτιζόλη) μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας, με ίδιο τρόπο, κάθε ημέρα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

 

                                                                                                                          Πηγή: econews.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76