UA-49499200-1

Η Κατερίνα Κοσκινά στο «τιμόνι» του ΕΜΣΤ

4.12.2014_Η Κατερίνα Κοσκινά στο «τιμόνι» του ΕΜΣΤΜε απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τασούλα, επελέγη η κα Κατερίνα Κοσκινά, διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, ως νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Η Κατερίνα Κοσκινά, η οποία γεννήθηκε στην Κέρκυρα, είναι ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και διευθύντρια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1992 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και φιλοσοφία της τέχνης στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Τελειοποίησε τις σπουδές της στη Σχολή του Λούβρου, όπου σπούδασε μουσειολογία. Στο Παρίσι, η Κατερίνα Κοσκινά είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς Γάλλους και Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους, ανάμεσα στους οποίους  και τους Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκο Φασιανό, Marc Chagall, Henri Cartier-Bresson, Παύλο Διονυσόπουλο (Pavlos), Παναγιώτη Βασιλάκη (Takis), Βασίλη Σπεράντζα και Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελλάδα ως ειδικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης και διετέλεσε Εθνική Επίτροπος της 23ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996 και της 51ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2005.

Επίσης, έχει συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης. Είναι μέλος του ICOM και της AICA Hellas. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων / Αθήνα 2004 Α.Ε.. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από το 1998 και επιμελητής της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank από το 1992. Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου διοικητικού συμβουλίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Δεκέμβριο του 2008. Τέλος, τον περασμένο Δεκέμβριο τιμήθηκε από την γαλλική κυβέρνηση με διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76