UA-49499200-1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

6.4.2015_Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Η έκδοση νέας νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών καθώς και την προστασία των δεδομένων στην ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού ΝΔ κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ. Επί του παρόντος οι προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα νομοθεσία βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, καθώς για την καταπολέμηση της διαδικτυακής τρομοκρατίας απαραίτητος είναι ο διάλογος και με τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι οι υποδομές κυβερνοχώρου ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ άλλων, στην απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται: «Στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η Επιτροπή θα στηρίξει τη δημιουργία συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ βασικών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα και υπηρεσιών επιβολής του νόμου και θα εστιαστεί στην επιχειρησιακή συνεργασία για τη διερεύνηση συγκεκριμένων εγκληματικών περιστατικών στον κυβερνοχώρο, στην πρόληψη μελλοντικών εγκλημάτων και στην προστασία των θυμάτων και των δυνητικών θυμάτων».

Επιπλέον, κρίσιμης σημασίας για την Επιτροπή είναι ο έλεγχος, προκειμένου η νέα νομοθεσία να καλύπτει τη συνεργασία, σε εθελούσια βάση, με τη βιομηχανία για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στο διαδίκτυο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ταχεία πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία για τη διεξαγωγή ερευνών και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να κατοχυρωθεί η υποχρεωτική αναφορά στις αρχές επιβολής του νόμου των σημαντικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Ασφαλώς, η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα – που είναι απαραίτητα για αυτή τη συνεργασία – θα πρέπει να διασφαλίζεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ελευθερία των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο της επιλογής τους επιβάλλεται να ισχύει μόνον εφόσον το περιεχόμενο αυτό είναι νόμιμο.

Τέλος, πρόταση της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί φόρουμ, όπου βασικοί φορείς του διαδικτύου θα συζητούν τις προκλήσεις που θέτει η διαδικτυακή τρομοκρατική προπαγάνδα, θα ανταλλάσουν εμπειρίες  και θα διερευνούν δυνατότητες στενότερης συνεργασίας.

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76