UA-49499200-1

Η Ελευσίνα υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

17.2.2015_Η Ελευσίνα υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας.

Την ισχυρή βούλησή της να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 δήλωσε περίτρανα την Δευτέρα το απόγευμα, η πόλη της Ελευσίνας.

Η παρουσίαση «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο δημαρχείο της Ελευσίνας από τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Τσουκαλά, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου, διά του εκπροσώπου του κ. Τ. Φαρμάκη, και την ομάδα που εργάζεται για την προετοιμασία του φακέλου «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Υποψήφια Πόλη».

Την υποψηφιότητα της Ελευσίνας υποστήριξε με θερμά λόγια και ο κ. Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος έδωσε το «παρών» και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Είμαι ευτυχής που η πόλη της Ελευσίνας είναι υποψήφια για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ο πολιτισμός αντλεί από το παρελθόν, σχηματίζει το παρόν και ατενίζει το μέλλον. Η Ελευσίνα τα έχει όλα. Άρα θα γίνει μια σπουδαία Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων τάχθηκαν υπέρ της διεκδίκησης του τίτλου καθώς η Ελευσίνα ανταποκρίνεται σε μια σειρά από ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

17.2.2015_Η Ελευσίνα υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021_
Πιο συγκεκριμένα, ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων. Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της, στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.  Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελευσίνα εμφανίζει μία σειρά ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Καθώς η όλη πρωτοβουλία έχει σαφή στόχευση στο μέλλον, οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν δύο νέοι της Ελευσίνας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής μοντέρνου πεντάθλου εφήβων και μαθητής της Γ΄ Λυκείου Άγγελος Βασιλείου και η Στέλλα Μίχα, τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι εκπροσώπησαν επάξια τη νέα γενιά και απέδειξαν με τη θέρμη που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της πόλης που γεννήθηκαν ότι η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 για την Ελευσίνα είναι υπόθεση όλων των κατοίκων της και δη των νέων.

17.2.2015_Η Ελευσίνα υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021_2

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και υποστήριξαν με τοποθετήσεις τους την υποψηφιότητα της πόλης της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ήταν, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» Φίλιππος Κουτσαφτής, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, οι εικαστικοί Βάνα Ξένου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Διοχάντη, Νίκος Ναυρίδης, Αμαλία Παπαφιλίππου, Λίζυ Καλλιγά, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή, ο βραβευμένος με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2012 συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, οι σκηνοθέτες, περφόρμερς, Φίλιππος Κανακάρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Αλέξανδρος Μυστριώτης, Αργυρώ Χιώτη, οι χορογράφοι Χάρης Κούσιος, Φρόσω Τρούσα, Τζένη Αργυρίου, ενώ χαιρετισμούς υποστήριξης απέστειλαν ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η σκηνοθέτης, ηθοποιός, ερμηνεύτρια Μάρθα Φριντζήλα, ο διεθνής εικαστικός πρωταγωνιστής της Arte Povera Μικελάντζελο Πιστολέτο, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  Ευανθία Στιβανάκη, ο Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Boston University  Καρλ Ρουκ, η Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχαιολογίας του Cambrige University Πατρίτσια Νταφ, κ.ά..

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76