UA-49499200-1

Η «Ελένη» του Ευριπίδη ανοίγει το Φεστιβάλ Επιδαύρου

5.7.2014_Η «Ελένη» του Ευριπίδη ανοίγει το Φεστιβάλ ΕπιδαύρουΜε έξι τραγωδίες, μια αριστοφανική κωμωδία, τις ξένες μετακλήσεις να λείπουν αλλά και για πρώτη φορά με αγγλικούς υπέρτιτλους σε όλες τις παραγωγές του, το Φεστιβάλ Επιδαύρου σηκώνει αυλαία στις 5 Ιουλίου, δίνοντας βήμα στο «νέο αίμα» του ελληνικού θεάτρου.
«Θεωρώ σημαντικό που η Επίδαυρος αρχίζει φέτος με δυο νέα παιδιά, τον Δημήτρη Καραντζά και τον Έκτορα Λυγίζο, να φέρνουν τη δική τους δημιουργική πνοή. Είναι μια σημαντική αλλαγή διότι πηγαίνανε στην Επίδαυρο για δεκαετίες οι ίδιοι και οι ίδιοι, αναπαράγοντας το ίδιο», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, που επιστρατεύει φέτος τους νεότερους σκηνοθέτες στην 60άχρονη ιστορία του θεσμού.

Με την υπογραφή του νεότερου σε ηλικία σκηνοθέτη που γνώρισε ποτέ το αργολικό θέατρο, το Φεστιβάλ Επιδαύρου παρουσιάζει το Σάββατο την «Ελένη» του Ευριπίδη. «Δεν θεωρώ, ότι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου λειτουργεί σαν άβατο και είναι ένας “κλειστός χώρος” μόνο για ορισμένα ονόματα. Είναι άσχημο να κρίνεται κάτι βάσει ηλικίας και όχι βάσει του τελικού αποτελέσματος. Προσωπικά χαίρομαι πολύ που δουλεύω τη συγκεκριμένη παράσταση σε αυτό το χώρο γιατί μου δίνει έμπνευση και δυνατότητες για περαιτέρω βήματα», ανέφερε ο 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς, που ανεβάζει μία από τις πιο γνωστές τραγικοκωμωδίες του Ευριπίδη αναθέτοντας στους ηθοποιούς του την αναζήτηση του τραγικού στοιχείου στην ιστορία της γυναίκας για χάρη της οποίας έγινε, σύμφωνα με το μύθο, ο Τρωικός Πόλεμος.

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου – Παραστάσεις
«Ελένη», του Ευριπίδη (5 Ιουλίου)
«Προμηθέας Δεσμώτης», του Αισχύλου (12 Ιουλίου)
«Φιλοκτήτης», του Σοφοκλή (18 – 19 Ιουλίου)
«Ιππόλυτος», του Ευριπίδη (25 – 26 Ιουλίου)
«Βάτραχοι», του Αριστοφάνη (1 – 2 Αυγούστου)
«Βάκχες», του Ευριπίδη (8 – 9 Αυγούστου)
«Πέρσες», του Αισχύλου (15 – 16 Αυγούστου)

Μουσική στη Μικρή Επίδαυρο
4 – 5 Ιουλίου
Η Νατάσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει μια δουλειά που ταιριάζει στη φωνή και την ιδιοσυγκρασία της: έναν κύκλο μελοποιημένης – από τον Άγγελο Τριανταφύλλου – ποίησης μειζόνων Ελλήνων δημιουργών (Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Σαραντάρης, Πολυδούρη, Σκαρίμπας, Ουράνης, Λειβαδίτης, Ασλάνογλου κ.ά). Για την πρώτη παρουσίαση αυτής της δουλειάς συμπράττει με 15μελή κλασσική ορχήστρα και μεικτή χορωδία.

11 – 12 Ιουλίου
Η συναυλίες του Βασιλικού, με τίτλο «Synday Cloudy Sunday», παραπέμπουν στην αριστουργηματική «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη και, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μια ανατρεπτική προσέγγιση του πολύτιμου υλικού που μας κληροδότησε ο μεγάλος αυτός «κλασσικός» του λαϊκού μας τραγουδιού. Εμβληματικά τραγούδια του Τσιτσάνη θα συστηθούν εκ νέου στο κοινό, με την καθοριστική συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, αλλά και του Βασίλη Τριανταφυλλόπουλου στα πλήκτρα και του Νίκου Μαυρίδη στο ηλεκτρικό βιολί.

18 – 19 Ιουλίου
Σε μια μουσική παράσταση που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων τα τελευταία 100 χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Οικονομική μετακίνηση θεατών προς το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Λόγω της οικονομικής κρίσης και μετά από απαίτηση πολλών θεατών για οικονομικότερη μετάβαση προς το Αρχαίο Θεάτρου της Επιδαύρου, το Φεστιβάλ συνεργάζεται για πρώτη φορά φέτος με τα ΚΤΕΛ Αργολίδας. Η αγορά εισιτηρίου για μια από τις παρακάτω παραγωγές του Φεστιβάλ, μπορεί να έχει έκπτωση 45% για τη μετάβαση στο Θέατρο με το ΚΤΕΛ Αργολίδας, δηλαδή ο αγοραστής να πληρώσει 10 αντί για 19 ευρώ.
Παραστάσεις
5 Ιουλίου «Ελένη» του Ευριπίδη
12 Ιουλίου «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου
18 και 19 Ιουλίου «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή
8 και 9 Αυγούστου «Βάκχες»
Η έκπτωση ισχύει μόνο για αναχώρηση από Αθήνα και μόνο για κανονικά εισιτήρια και όχι για προσκλήσεις και ομαδικές κρατήσεις. Επίσης, όσοι έχετε ήδη έχετε αγοράσει εισιτήριο, μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Τιμή εισιτηρίου με επιστροφή 10 ευρώ, εφόσον κάποιος συμπληρώσει τη συγκεκριμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  http://www.greekfestival.gr/gr/article115-metakiniseis-epidavroy.htm τουλάχιστον μια ημέρα πριν από κάθε παράσταση.
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αργολίδας αναχωρούν από την Αθήνα, τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων: Κηφισού 100, τις ημέρες των παραστάσεων.  Ώρα αναχώρησης 17:00. Διάρκεια διαδρομής 2 ώρες περίπου. Επιστροφή από το Αρχαίο Θέατρο 15΄ μετά το τέλος της παράστασης προς την Αθήνα και τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76