UA-49499200-1

Η βιταμίνη Β προστατεύει από το εγκεφαλικό

10.4.2014_ΒιταμίνηΜικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν όσοι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν 14 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 55.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.

Από αυτούς, οι 2.471 ασθενείς είχαν υποστεί εγκεφαλικό, όμως η βιταμίνη Β βοήθησε τον οργανισμό τους να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που εμπλέκεται στον σχηματισμό θρόμβων.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, «η ανάλυση παρουσιάζει ότι η βιταμίνη Β μειώνει την ομοκυστεΐνη, άρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν καμία αξιόλογη μεταβολή σε ό,τι αφορά την προστασία από τα καρδιολογικά επεισόδια. Μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να αυξηθούν, ενώ παλαιότερες μελέτες για τα συμπληρώματα βιταμίνης Β είχαν καταλήξει σε αντιφατικά συμπεράσματα.

Η βιταμίνη Β αποτελείται από μια ομάδα οκτώ βιταμινών και υπάρχει στα δημητριακά, τον τόνο, τις μπανάνες, το συκώτι κ.α..

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β3 βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να αναρρώσουν καλύτερα και ταχύτερα.

Σύμφωνα με τον δρ Xu Yuming, η ικανότητα της βιταμίνης Β να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως ο βαθμός στον οποίο απορροφάται από τον οργανισμό, τα επίπεδα του φολικού οξέος και της Β12 που υπάρχουν στο αίμα και η ύπαρξη υπέρτασης ή νεφρικών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου, γι’ αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνονται από κανέναν χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

                                                                                                   Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76