UA-49499200-1

Εφημερίδα του Καναδά «υμνεί» τη Μονεμβασία

2.3.2015_Εφημερίδα του Καναδά υμνεί τη Μονεμβασία

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην καναδική εφημερίδα «The Vancouver Sun», η Janice και ο George Mucalov, περιγράφουν μια κρουαζιέρα τους στο Αιγαίο, από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα. Αφού επισκέφθηκαν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη σε προηγούμενη κρουαζιέρα, οι δύο συγγραφείς επικεντρώνονται αυτή τη φορά σε ενδιαφέροντες δημοφιλής προορισμούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται στη Μονεμβασία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάρτε τη Μονεμβασία για παράδειγμα, μια μικρή πόλη φρούριο, χτισμένη σε ένα νησάκι που συνδέεται με την ηπειρωτική Πελοπόννησο μέσω μιας στενήε λωρίδας γης. Η μικρή πόλη και το φρούριο ιδρύθηκε το 583 μ.Χ. από κατοίκους που αναζητούσαν καταφύγιο από τις επιθέσεις των Σλάβων και των Αβάρων».

« Η Μονεμβασία εξακολουθεί να θυμίζει το παρελθόν, ένας χώρος χωρίς αυτοκίνητα, με καλντερίμια αρκετά φαρδιά μόνο για ένα γαϊδουράκι που μεταφέρει υλικά, με σπίτια που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή, Ενετική και Οθωμανική αυτοκρατορία», σημειώνουν οι συγγραφείς στη Vancouver Sun.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας τους, το ζευγάρι επισκέφτηκε επίσης την αρχαία ελληνική πόλη της Αφροδισιάδας, στην ιστορική πολιτιστική περιοχή της Καρίας, στη  Δυτική Ανατολία, στην Τουρκία. «Η Αφροδισιάδα -από το όνομα της Αφροδίτης, της ελληνικής θεάς της αγάπης- είναι μια «όμορφη μαρμάρινη πόλη», η οποία βρίσκεται μόλις τρεις ώρες με το λεωφορείο από το Κουσάντασι», τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ σύμφωνα με τους συγγραφείς, «συναγωνίζεται την Έφεσο ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της αρχαιότητας».

Ερείπια της πόλης ήρθαν στο φως χάρη στην τουρκική αρχαιολόγος Κενάν Ερίμ, που αφιέρωσε 40 χρόνια της ζωής της σε ανασκαφές στην περιοχή, όπου τώρα είναι θαμμένο.

Τέλος, οι συγγραφείς επισκέφθηκαν τα Μετέωρα, τα οποία, κατά τη γνώμη τους, σου κόβουν την ανάσα. «Αυτές οι πυραμίδες βράχου, υψώνονται 400 μέτρα ψηλά στον ουρανό. Αυτό που θαυμάζει κανείς είναι το πλήθος των μοναστηριών, χτισμένα από μοναχούς ήδη από τον 11ο αιώνα», σημείωνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

 

Πηγή: canada.greekreporter.com

Check Also

Κάστρο Μονεμβασίας: 11 προσλήψεις από την ΕΦΑΛΑΚ για το επιθαλάσσιο τείχος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ανακοίνωσε νέες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη, συνολικά 11 θέσεων, οι οποίες αφορούν …

G-EZ117CQG76