UA-49499200-1

Επτά «τυχερές» τροφές για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Κάποιες τροφές που καταναλώνουν παραδοσιακά σε διάφορα μέρη του κόσμου την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, θεωρείται πως φέρνουν τύχη, καλή υγεία και ευημερία τη χρονιά που μπαίνει. Γιατί να μην τις δοκιμάσουμε;

Στρογγυλά κέικ
Τα κέικ στρογγυλού σχήματος θεωρούνται σύμβολο ενός επερχόμενου πλήρους κύκλου και τα βρίσκουμε συχνά στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Ένα από αυτά είναι και η δική μας βασιλόπιτα, με το τυχερό φλουρί. Για να τα κάνετε όσο πιο υγιεινά γίνεται στην καθημερινότητά σας, χρησιμοποιήστε λιγότερο βούτυρο και περισσότερο λάδι, αλεύρι ολικής άλεσης, περισσότερο μέλι ή σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη και απολαύστε τα!

Πράσινα λαχανικά
Λόγω του ότι το χρώμα τους θυμίζει… δολάρια, τα πράσινα λαχανικά κάνουν θραύση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε Αμερική και Ευρώπη. Λέγεται, μάλιστα, ότι όσο περισσότερα καταναλώνει κάποιος, τόσο πιο πολλά λεφτά θα φτάσουν στα χέρια του, αλλά ακόμη κι αν δεν αληθεύει αυτό, οι φυτικές τους ίνες, οι βιταμίνες και αντιοξειδωτικά τους, θα βοηθήσουν σίγουρα να έχετε καλή υγεία. Προσθέστε τα στην πρωτοχρονιάτικη σαλάτα σας και σε κάθε σας σαλάτα από εδώ και πέρα.

Όσπρια
Τα φασόλια και οι φακές παρουσιάζουν και πάλι μια ομοιότητα με χρήματα, μόνο που εν προκειμένω μοιάζουν με νομίσματα κι όχι χαρτονομίσματα, όπως τα πράσινα λαχανικά. Είτε επιλέγετε μαύρα φασόλια, φακές, μαυρομάτικα ή κανονικά φασόλια, η τύχη θα είναι (θεωρητικά) με το μέρος -και οι φυτικές ίνες, επίσης. Επειδή, όμως, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να σερβίρετε φασολάδα ή φακές σούπα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προτιμήστε να τα βράσετε και να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας, μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να συνθέσετε την πιο… τυχερή σαλάτα!

Νουντλς, ρύζι, κινόα
Τα νουντλς θεωρείται ότι συμβολίζουν τη μακροζωία και τη μακροημέρευση, ενώ τροφές όπως η κινόα, το ρύζι και το κριθάρι συμβολίζουν την αφθονία.Δοκιμάστε να προσθέσετε νουντλς ολικής άλεσης στο τραπέζι σας και να συνοδεύσετε τα πιάτα σας με ρύζι ή κινόα, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει ψευδάργυρο, βιταμίνες Β, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Φροντίστε, μόνο, πριν τη μαγειρέψετε να την πλύνετε καλά και να τη σουρώσετε, για να απομακρύνετε υπολείμματα υλικών που προστατεύουν τους σπόρους.

Φρούτα
Σε πολλά μέρη του κόσμου, σε κάθε χτύπο του ρολογιού τα μεσάνυχτα, πολλοί τρώνε μια ρώγα από σταφύλι, η οποία συμβολίζει τον κάθε μήνα. Αν σε κάποιο μήνα αντιστοιχεί πικρή ρώγα, τότε αυτός ο μήνας θα έχει προβλήματα. Επειδή, όμως, το σταφύλι δεν είναι στην εποχή του, στρογγυλά φρούτα όπως το ρόδι, αλλά και τα αποξηραμένα σύκα, επίσης θεωρούνται τυχερά. Το ρόδι, μάλιστα είναι «γούρικο» και στη χώρα μας, αφού πολλοί το «σπάνε» για καλή τύχη τη νέα χρονιά και αποτελεί σύμβολο γονιμότητας. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Α και Ε, όπως επίσης και σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ.

Χοιρινό
Το χοιρινό θεωρείται τυχερή τροφή αυτή την ημέρα, λόγω του ότι τα γουρούνια κινούνται πάντα προς τα εμπρός και έχουν σχήμα στρογγυλό. Παραδοσιακά, μάλιστα, στον Αμερικάνικο Νότο, το χοιρινό, τα φασόλια και τα πράσινα λαχανικά συνδυάζονται σε ένα τυχερό πιάτο που ονομάζεται Hoppin’ John. Γενικότερα, όμως, φροντίστε το χοιρινό να μην βρίσκεται στο πιάτο σας περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα, καθώς παρέχει μεν στον οργανισμό πρωτεΐνη, αλλά είναι πλούσιο σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά που κάνουν κακό στη σιλουέτα και στην καρδιά.

Ψάρια
Τα ψάρια μπαίνουν στην κατηγορία των τυχερών τροφών, γιατί τα λέπια τους θυμίζουν νομίσματα και κολυμπούν σε κοπάδια, που εγείρουν την έννοια της αφθονίας. Για καλή τύχη και οφέλη στην υγεία, προτιμήστε λιπαρά ψάρια που είναιπλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, ο γαύρος, οι σαρδέλες κ.ο.κ. και αποφύγετε τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ξιφία, τόνο κ.ο.κ. που μπορεί να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76