UA-49499200-1

Εξέταση αίματος για τη διάγνωση του άσθματος

22.4.2014_Εξέταση αίματος για τη διάγνωση άσθματοςΜε μια απλή εξέταση αίματος φαίνεται ότι θα γίνεται η διάγνωση του άσθματος τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη έτσι μπορεί να εντοπιστεί προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μάντισον – Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ που κατάφεραν να αναπτύξουν μια εξέταση, η οποία δείχνει όχι μόνο αν υπάρχει άσθμα, αλλά και πόσο σοβαρό είναι.

Η εξέταση πραγματοποιείται μόνο με μία σταγόνα αίματος, χρησιμοποιώντας τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο άσθμα και στα λευκά αιμοσφαίρια και συγκεκριμένα τα ουδετερόφιλα, τον μεγαλύτερο πληθυσμό των λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχει στα θηλαστικά.

Τα ουδετερόφιλα παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανοσοποιητικό μηχανισμό του οργανισμού, αφού είναι τα πρώτα που ανακαλύπτουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά και τα πρώτα που μετακινούνται στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ίασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, με την εξέταση αυτή είναι σε θέση να υπολογίσουν την ταχύτητα με την οποία μετακινούνται τα ουδετερόφιλα, η οποία τα διαφοροποιεί από τις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει άσθμα.

Σύμφωνα με τον David Beebe, καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής και μέλος της συντακτικής ομάδας της σχετικής έκθεσης, «η μελέτη που οδήγησε στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου είναι μία από τις πρώτες που έδειξαν ότι αυτή η διάγνωση του άσθματος μπορεί να διεξαχθεί με εύκολο, οικονομικό και πρακτικό τρόπο».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

                                                                                                            Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76