UA-49499200-1

ΕΝΦΙΑ: Οι προθεσμίες και η διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών

23.10.2014_«Διορθώθηκαν» οι δόσεις του ΕΝΦΙΑΣτην παράταση της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για τη διόρθωση των εκατοντάδων χιλιάδων λαθών που έχουν γίνει στις φορολογικές δηλώσεις του Ε9, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας η προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα για τη διόρθωση του Ε9 δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα δίδεται τουλάχιστον 20ήμερη παράταση για τη διόρθωση των λαθών.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υποστήριξε ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η εγκύκλιος με τις αναλυτικές οδηγίες και τα παραδείγματα για την ορθή συμπλήρωση του Ε9. Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ Σοφία Σεχπερίδου είπε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ακόλουθες εφαρμογές:

1. Υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Έ9 για το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010.

2. Υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9 για φόρο ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και  2013.

3. Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014 (ΕΝΦΙΑ)

Όπως ενημερώθηκαν οι λογιστές κατά την ημερίδα, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων Ε9, ύστερα από τη διόρθωση των λαθών θα γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης, με το που θα ολοκληρώνεται η διαδικασία, θα αποκτά αμέσως πρόσβαση στο καινούργιο εκκαθαριστικό, ενώ αυτομάτως θα γίνεται και η διόρθωση των δόσεων που υπολείπονται μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του φετινού φόρου.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να κάνουν διορθώσεις και στο έντυπο Ε2 στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των ακινήτων που ενοικιάζονται ή που παρέμειναν κενά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Οι διορθώσεις στο έντυπο Ε2 μπορεί να χρειαστούν για τη χορήγηση της έκπτωσης που αφορά στους μη ηλεκτροδοτούμενους κλειστούς χώρους. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση μόνο στο έντυπο Ε2, η έκδοση του διορθωμένου εκκαθαριστικού θα γίνει το Δεκέμβριο οπότε το μειωμένο πόσο θα εμφανιστεί στις δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αντίθετα στις περιπτώσεις που φορολογούμενος θα χρειαστεί να παρέμβει και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε9, το εκκαθαριστικό θα εμφανιστεί αυτόματα την ίδια στιγμή.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους ιδιοκτήτες για τους οποίους έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και κενά στο έντυπο Ε9. Τα συγκεκριμένα μηνύματα θα προσκαλούν τους ιδιοκτήτες μέσα στις συγκεκριμένες προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος να διορθώσουν τα λάθη και να καλύψουν τα κενά, έτσι ώστε να γίνει σωστή εκκαθάριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση διόρθωσης λαθών τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα ο φόρος να μειωθεί κατά περισσότερο από 300 ευρώ, ο φορολογούμενος είναι δεδομένο ότι θα κληθεί στην εφορία να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ορθότητα του διορθωμένου εντύπου Ε9.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76