UA-49499200-1

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον Ιωάννη Καποδίστρια στη Θήβα

30-9-2016_%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7

Ο Δήμος Θηβαίων και η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών, διοργανώνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:30, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» του Συνεδριακού Κέντρου της ΔH.Κ.Ε.Θήβας, ημερίδα  με θέμα : «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη».

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ιστορικός – Συγγραφέας κ. Νίκος Κούκης.

Το Έτος 2016 έχει καθοριστεί ως Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία καθώς και αντίστοιχα Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα, με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια.

H εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της επικείμενης ίδρυσης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Θηβαίων.

Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση, γι’ αυτό και αναμείχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803 οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821.

Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76