UA-49499200-1

Εκοιμήθη την ώρα της θείας λειτουργίας ο Μάνης Χρυσόστομος

Εκοιμήθη αιφνιδίως σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, όπου και κατέληξε ύστερα από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία 84 ετών.

Η είδηση προξένησε βαθιά λύπη στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Επαρχίας του.

Σύντομο βιογραφικό Σημείωμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης) εγεννήθη εις Αθήνας τω 1933.

Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον τω 1957.

Διάκονος εχειροτονήθη τω 1960 και Πρεσβύτερος τω 1966. Από του έτους 1958 έως του 1963 διετέλεσε καθηγητής εις την Μέσην Εκπαίδευσιν, από δε του έτους 1969 Γραμματεύς και Κωδικογράφος παρά τη Ιερά Συνόδω.

Από του έτους 1966 έως και της εκλογής του διηκόνησεν ως προϊστάμενος εις τον εν Αθήναις ιστορικόν Ιερόν Ναόν της Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, δια την ανακαίνισιν του οποίου τα μέγιστα συνετέλεσε. Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου εχειροτονήθη εις τας 6-10-1996.

Ύστερα από πρόταση του Σεβασμιωτάτου, η Ιερά Μητρόπολις αποφάσει της Ιεραρχίας και δια του υπ’ αριθμ. Φ.Ε.Κ. 156/7/9/10 δημοσιευθείσης, έλαβε τον έκπαλαι τίτλον της, από του 907 έως 1846, Ι. Μητρόπολις Μάνης.

Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ανατολικής Μάνης με την υπ’ αριθμ. 273/2016απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκδημία του Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 84 ετών στην Αρεόπολη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης) εγεννήθη το 1933 στην Αθήνα. Απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1957. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1966. Από το 1958 έως το 1963 διετέλεσε Καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση.

Το 1969 διορίστηκε Γραμματεύς και Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 1966 έως την εκλογή του, διακόνησε ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, για την ανακαίνιση του οποίου συνετέλεσε τα μέγιστα.

Την 6η Οκτωβρίου 1996 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου. Το 2010 η Ιερά Μητρόπολη κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε τον ιστορικό τίτλο της, Ιερά Μητρόπολις Μάνης.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στις 14:00, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Μάνης ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Μάνης εξέδωσε με την αριθ. 331/8-11-2017 ομόφωνη απόφασή του το κάτωθι Ψήφισμα: 

  1. Να κηρύξει τριήμερο πένθος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.
  2. Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Άξιου Ποιμενάρχη μας ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ι.Μ. Μάνης με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική-φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.
  3. Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στα δημοτικά κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης, σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων καθώς και σε όλα τα σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  4. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος.
  5. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.
  6. Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου, οι παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να διευκολυνθούν υπάλληλοι και μαθητές να παρεβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία.
  7. Να εκφράσει την παράκληση του όπως παραμείνουν κλειστές κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ.  και τα Ν.Π.Ι.Δ. στην περιφέρεια του Δήμου μας.
  8. Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Ηλεκτρονικό και Έντυπο Τύπο και την ιστοσελίδα του Δήμου.

Με πληροφορίες από:dogma.gr

 

Check Also

Νεοκλής Κρητικός: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τελικά από τη Σπάρτη

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η Σπάρτη συμπεριλήφθηκε τελικά στους …

G-EZ117CQG76