UA-49499200-1

Εικαστική ξενάγηση σε έναν φανταστικό εκδοτικό οίκο

9.6.2015_Εικαστική ξενάγηση σε έναν φανταστικό εκδοτικό οίκο

Αποτυπώνοντας την εποχή μας με τον δικό της καλλιτεχνικό τρόπο, η εικαστικός Δήμητρα Βάμιαλη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση, με τίτλο «Editions (Εκδόσεις) Double Standards», η οποία εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου.

Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, μουσειολόγου, επιμελήτριας και επιστημονικής συμβούλου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα, Ελίζας Γερολυμάτου, και της ίδιας της καλλιτέχνιδας, η οποία ασχολείται, επίσης, με τη γραφή, την επιμέλεια και την έρευνα της καλλιτεχνικής πρακτικής, η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης –  Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).

Μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας
Διαρθρωμένη σε δύο ενότητες έργων, η έκθεση εξελίσσεται σε όλους τους χώρους της Πινακοθήκης. Η πρώτη ενότητα, με γενικό τίτλο «Editions Double Standards», παρουσιάζει έναν φανταστικό εκδοτικό οίκο, που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Η Δήμητρα Βάμιαλη δημιουργεί την ταυτότητα ενός μικρού εκδοτικού οίκου, που εκδίδει υποθετικά διαφορετικά βιβλία, τα οποία καταγράφουν ή περιγράφουν την τρέχουσα εποχή, αλλά είναι σαν να έχουν γραφτεί κάπου στο μέλλον. Ίσως, σε έναν μελλοντικό χώρο και χρόνο φανταστικών βιβλίων και συγγραφέων, που η ίδια έχει επινοήσει.

Μία σειρά αντικειμένων παραπέμπουν σε βιβλία, χωρίς να είναι βιβλία, όλα με διαφορετικά σχεδιασμένα εξώφυλλα, που αμφισβητούν συμβατικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Τα «βιβλία» φιλοδοξούν να αφηγηθούν διαφορετικές ιστορίες ή και «να περιγράψουν» πτυχές της εποχής που διανύουμε, σε μία σπονδυλωτή αφήγηση ή με κάθε πλευρά της εποχής να ισορροπεί μεταξύ γεγονότος και φαντασίας.
Σαν μικρής κλίμακας ζωγραφικά έργα, οι μακέτες εξώφυλλων – από διαφορετικές κατηγορίες – παραπέμπουν σε διαδρομές των συγγραφέων, που μπορεί να εμπνευστούν από την εποχή μας ποια εκδοχή και τι ιστορία θα αποφασίσουμε να διηγηθούμε και πώς θα τη διηγηθούμε. Το εξώφυλλο, που περιγράφει το είδος του βιβλίου (genre), μας αφήνει ανοιχτό στη φαντασία το περιεχόμενο του βιβλίου. Είναι σαν case study, που ολοκληρώνεται με ένα απροσδιόριστο αντικείμενο, που δεν είναι ζωγραφική, βιβλίο, γλυπτό ή κάτι άλλο.

9.6.2015_Εικαστική ξενάγηση σε έναν φανταστικό εκδοτικό οίκο_1

«Τα άδεια δοχεία κάνουν τον δυνατότερο ήχο»
Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «A JOURNAL (a diary – like series of notes) edition 2013», είναι ένα είδος ψηφιακού ημερολογίου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη διάρκεια ενός χρόνου. Αποσπάσματα φράσεων, όχι απαραίτητα αυτοβιογραφικά, τυπωμένα σε χαρτί και παρουσιασμένα σαν ένα προσωπικό επιτοίχιο ημερολόγιο.

Ακόμη, θα παρουσιαστεί και η μικρής κλίμακας εγκατάσταση «Empty vessels make the loudest sound» (Τα άδεια δοχεία κάνουν τον δυνατότερο ήχο), από οικεία αντικείμενα, τα οποία, ενώ αρχικά αποτελούν μέρος μιας προσωπικής ιστορίας, στη συνέχεια γίνονται μέρος ενός ιδιοσυγκρασιακού έργου, σαν μία κατάθεση μνήμης. Ευτελή και ετερόκλητα μεταξύ τους αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με παρελθόν, που, όμως, μέσα από απροσδόκητες συναντήσεις, ανυψώνονται σε σημαντικά. Μία μεταφορά που δίνει έμφαση στις μικρές ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητας, που ανάγονται σε σημαντικές.

Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα: Ι. Κοκκώνη 15 – Ψυχικό, τηλ: 210 6717097. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 13.00 – 20.00.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76