UA-49499200-1

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ελβετό αρχιτέκτονα Le Corbusier

28.9.2015_Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ελβετό αρχιτέκτονα

Με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier, μιας από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) διοργανώνει εκδηλώσεις με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Οι εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλον τον κόσμο για τον μεγάλο αρχιτέκτονα.

Η αυλαία των δράσεων θα ανοίξει στις 6 Οκτωβρίου με την ομαδική εικαστική έκθεση «Στο όνομα του Le Corbusier», προσκαλώντας δημιουργούς να στήσουν έναν διάλογο πάνω στο ερώτημα «ποιος είναι τελικά ο Le Corbusier;». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην οικία Σπητέρη της οδού Κυκλάδων που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, συνεργάτης του Le Corbusier.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμη, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και ανοικτούς διαλόγους, οπτικοακουστικές συναυλίες, συνέδρια, αναγνώσεις και αρχιτεκτονικούς περιπάτους με τους οποίους θα ιχνηλατηθούν οι πραγματικές και οι φανταστικές πορείες του Le Corbusier στην Αθήνα.

Ο Ελβετός αρχιτέκτονας είχε μια πολυδιάστατη σχέση με την Ελλάδα, η οποία θα αναδειχθεί μέσα από την έκθεση ο Ελ(ληνικός) Κορμπιζιέ.
Ο Charles – Édouard Jeanneret – Gris, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1887 στο Λα Σο ντε Φοντ, μια μικρή πόλη της βορειοδυτικής Ελβετίας, και πέθανε κολυμπώντας στο παραθαλάσσιο Ροκμπρίν Καπ Μαρτέν της Γαλλίας.

Θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της νεωτερικότητας του 20ού αιώνα, ένας οικουμενικός άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη και δημιούργησε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πολεοδόμος, χτίζοντας σε τρεις ηπείρους και γράφοντας βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες.

Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν ολοζώντανη τις δεκαετίες του 1930, του 1940, του 1950 και του 1960, περίοδο κατά την οποία εργάστηκαν στο αρχιτεκτονικό του εργαστήρι δεκαοκτώ Έλληνες αρχιτέκτονες. Το αρχιτεκτονικό του στίγμα στην Ελλάδα είναι ευδιάκριτο στα ξενοδοχεία «Ξενία» που σχεδιάστηκαν από Έλληνες αρχιτέκτονες στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας συνδιοργανώνονται ή στηρίζονται στο σύνολο ή κατά περίπτωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελβετική Πρεσβεία, το Ελληνικό Docomomo, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76