UA-49499200-1

Εγκαίνια στην παλαιά Καρδαμύλη Μεσσηνίας

1.9.2014_Εγκαίνια στην παλαιά Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Άποψη συγκροτήματος Τρουπάκηδων – Μούρτζινων

Το Σάββατο 30 Αυγούστου η κα Μενδώνη εγκαινίασε το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη.
Το οχυρωμένο συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, βρίσκεται σε φυσικά οχυρό ύψωμα που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, και αποτελεί μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Στη σημερινή του μορφή, διαθέτει τρεις περιβόλους και περιλαμβάνει μια τριώροφη οχυρή κατοικία («οντά») με το μαγειρείο και την στέρνα, βοηθητικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ελαιοτριβείο, έναν υψίκορμο πολεμόπυργο, καθώς και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.

Στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ, ο οντάς και τα προσκίσματά του αποκαταστάθηκαν και μετατράπηκαν σε Μουσείο για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης που αποτέλεσε μέρος του Προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Δίκτυο Μουσείων Μάνης», στο οποίο εντάσσονται επίσης ο πύργος Πικουλάκη στην Αρεόπολη και ο πύργος Δουράκη στην Καστάνια.
Με την αποπεράτωση των εργασιών αυτών αποδίδεται πλέον ολοκληρωμένο ένα χαρακτηριστικό μεσαιωνικό συγκρότημα της περιοχής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλεονάσματος τόσο της Καρδαμύλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76