UA-49499200-1

Είστε έτοιμη για την ψηφιακή εποχή ;


16.6.2014_Είστε έτοιμη για την ψηφιακή εποχήΣτις 27 Ιουνίου 2014 θα ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην Πελοπόννησο.

Όλοι οι κάτοικοι θα χρειαστεί να συντονίσουν τους δέκτες τους στις νέες συχνότητες.

Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DVB-T) αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος η οποία σταδιακά αντικαθιστά την παραδοσιακή αναλογική, όπως η μαυρόασπρη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος έδωσε τη θέση της στην έγχρωμη.
Θεσμικό πλαίσιο
Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών της «Περιοχής 1», οι οποίες το 2006 στη Γενεύη στο πλαίσιο της περιοχικής διάσκεψης της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) συμφώνησαν για τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους.
Καταληκτική ημερομηνία για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι το έτος 2015

Τα πλεονεκτήματα

  • Δεν χρειάζεται συνδρομή για την τηλεοπτική παρακολούθηση με ψηφιακό τρόπο των καναλιών που εκπέμπονται ελεύθερα.
  • Προσφέρει εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, με κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου.
  • Ο ψηφιακός δέκτης πλέον θα λειτουργεί ως ένας έξυπνος μικρός υπολογιστής. Χωρίς χιόνια, είδωλα και προβλήματα ήχου, το σήμα πια είναι «θωρακισμένο» με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρεί σταθερή την ποιότητα της εικόνας του. Δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών, που εμφανίζονταν έως σήμερα σε πολλές περιοχές. Eπομένως, τέλος στα χιόνια (λόγω αδύναμου σήματος ή μορφολογίας εδάφους), τα είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων και περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας. Αξίζει να σημειωθεί πως για την άρτια λήψη του τηλεοπτικού σήματος απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή εγκατάσταση τόσο της κεραίας όσο και των υπόλοιπων συνδέσεων με το δέκτη της τηλεόρασής μας. Δηλαδή εφόσον παρατηρούνται προβλήματα στη λήψη, χρειάζεται να ελεγχθεί το σύνολο της εγκατάστασης (κεραία, καλώδιο, βύσματα κ.ο.κ).
  • Διατίθεται ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG) στα ελληνικά και στα αγγλικά, που δίνει στον τηλεθεατή τη δυνατότητα να προγραμματίσει την εγγραφή κάποιου προγράμματος, να πληροφορηθεί για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή, αλλά και για ό,τι ακoλουθεί σε βάθος μίας εβδομάδας αναφορικά με τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της Digea. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται στα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και κατ’ επιλογή των σταθμών περιφερειακής εμβέλειας, τα οποία και είναι υπεύθυνα για το περιεχόμενο του προγράμματος αλλά και για τυχόν απρόοπτες αλλαγές.
  • Μόλις οριστεί το νομοθετικό πλαίσιο από την πολιτεία, ο τηλεθεατής θα έχει περισσότερες επιλογές καναλιών, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) καθώς και νέες διαδραστικές υπηρεσίες.

Οι 5 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν προβείτε σε αγορά νέου δέκτη ( τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητή).

  1. Ανήκω σε περιοχή κάλυψης;
    Για να μπορεί ένας τηλεθεατής να παρακολουθήσει ψηφιακά τα προγράμματα της επιλογής του για τα κανάλια που εκπέμπονται μέσω της Digea πρέπει αρχικά να ανήκει σε περιοχή κάλυψης. Να υπάρχει δηλαδή κέντρο εκπομπής που να καλύπτει την περιοχή του.
    Δείτε εδώ σε ποια περιοχή κάλυψης ανήκετε και αν εκπέμπεται ήδη και σε ποιες συχνότητες το ψηφιακό σήμα.
  2. Διαθέτω όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό;
    Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται η αγορά καινούριας τηλεόρασης. Εάν διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Plasma) τεχνολογίας MPEG2, το μόνο που χρειάζεται για να λάβει το ψηφιακό σήμα είναι να συνδέσει ένα αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.
    Εναλλακτικά, εάν επιθυμεί να αντικαταστήσει την παλιά του τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, ας βεβαιωθεί ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις αγοράστηκαν μετά το 2009.
  3. Πώς μπορώ να αναγνωρίσω εάν η συσκευή μου έχει αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;
    Ένας γενικός κανόνας είναι ότι σε περίπτωση διαθέτετε κλασική αναλογική τηλεόραση (CRT) ή επίπεδη (LCD/ Plasma) τεχνολογίας MPEG2 την οποία έχετε αγοράσει πριν το 2008, η τηλεόρασή αυτή κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG4.
    Για να βεβαιωθείτε τι είδους τεχνολογίας τηλεόραση διαθέτετε μπορείτε να ενημερωθείτε από τα αυτοκόλλητά της, το εγχειρίδιο χρήσης της ή να λάβετε πληροφορίες από το κατάστημα που την αγοράσατε.
    Εναλλακτικά, εάν στρέψετε την κεραία σας προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου εκπέμπεται το ψηφιακό σήμα στην περιοχή σας, συντονίσετε την τηλεόρασή σας στις ψηφιακές συχνότητες και συνεχίζετε να έχετε ήχο αλλά όχι εικόνα, αυτό σημαίνει ότι η συσκευή σας είναι τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να προμηθευτείτε αποκωδικοποιητή MPEG4.
  4. Ποιο είναι το κόστος ενός αποκωδικοποιητή;
    Μία ενδεικτική τιμή για αγορά ενός ψηφιακού δέκτη Standard Definition είναι 29€, με τα δύο βασικά είδη αποκωδικοποιητών για τηλεόραση που διατίθενται στο εμπόριο να είναι Standard Definition και High Definition.
  5. Από πού μπορώ να προμηθευτώ έναν αποκωδικοποιητή;
    Τον βασικό εξωτερικό αποκωδικοποιητή που απαιτείται για τη λήψη του ψηφιακού σήματος μπορείτε να τον προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έχετε επιλέξει. Απλά βεβαιωθείτε πως η συσκευή υποστηρίζει σύστημα εικόνας τεχνολογίας MPEG4.

 

 Πηγή: digea.gr

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76