UA-49499200-1

Διπλά επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

8.8.2014_Διπλά επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ΚυκλάδωνΜε σύνθημα τη φράση του Ιπποκράτη «΄Ο βίος βραχύς, ή δέ τέχνη μακρά», το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων γιορτάζει μια διπλή επέτειο: τη συμπλήρωση των 10 χρόνων του, αλλά και των 150 χρόνων τού θεάτρου Απόλλων, στην Ερμούπολη της Σύρου, που το φιλοξενεί από την πρώτη στιγμή.

Αποτελώντας, πλέον, θεσμό με διεθνή εμβέλεια, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Αυγούστου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννου Μαργαζιώτη, και – λόγω του επετειακού του χαρακτήρα – ταξιδεύει στον χρόνο, θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που το έχουν τιμήσει, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmerson, Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης, Michel Lethiec, κ.ά., και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό.

Το Φεστιβάλ ανοίγει με το κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας, που, με τη σολίστ Ιωάννα Φόρτη, θα αποδείξουν πως «ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi», τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, με την αφορμή της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ είναι η Καμεράτα της αρχαιότερης ορχήστρας του κόσμου, της Βασιλικής Όπερας της Δανίας (Royal Danish Orchestra / Det Kongelige Kapel), με έτος ιδρύσεως το 1448, που θα παρουσιάσει το διήμερο γκαλά όπερας «Opera mix», με σολίστ την υψίφωνο και μόνιμη συνεργάτιδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη, υπό τη μπαγκέτα του αρχιμουσικού και νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανου Τσιαλή και του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, Νίκου Χαλιάσα.
Και φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλασικά διαμάντια του παγκόσμιου ρεπερτορίου που ερμηνεύονται σπάνια, όπως το – αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία – «Σεπτέτο» του Beethoven, το «Οκτέτο» του Bruch, έργο που έγραψε ο συνθέτης λίγο πριν πεθάνει, αλλά και αγαπημένα γαλλικά τραγούδια. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Τα παραμύθια της Σεχραζάτ», σε σύλληψη και αφήγηση της Μάγδας Μαυρογιάννη.
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώνουν μουσικά καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του και κορυφαίος βιολονίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννος Μαργαζιώτης, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «Γύρω από το πιάνο», Αλεξάνδρα Νομίδου, η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο βραβευμένος πιανίστας και καθηγητής στο Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (CNSMDP), Κάρολος Ζουγανέλης, οι Κορεάτες βιολονίστες Paul Kim, πρώτος κορυφαίος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Daejeon, και η Min Jung Kim, κορυφαία στην An die Musik Philarmonia Orchestra, ο ομποίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης, Murat Özülgen, και ο κορυφαίος βιολίστας στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλίας Σδούκος.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 9 Αυγούστου (21:00): «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Βιβάλντι» – Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας, Ιωάννα Φόρτη (τραγούδι).
Τρίτη 12 και Πέμπτη 14 Αυγούστου (21:00): «Opera mix»: γκαλά όπερας: Καμεράτα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, σολίστ: Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής (12 Αυγούστου) – Νίκος Χαλιάσας (14 Αυγούστου).
Τετάρτη 13 Αυγούστου (21:00): «Sous le ciel de Paris»: γνωστά και αγαπημένα γαλλικά τραγούδια: Ειρήνη Καράγιαννη, (μεσόφωνος), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Κάρολος Ζουγανέλης (πιάνο).
Σάββατο 16 Αυγούστου (21:00): «Diamonds are forever»: σπουδαία έργα μουσικής δωματίου: σολίστ της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Paul Kim (βιολί).
Κυριακή 17 Αυγούστου (21:00): «Τα παραμύθια της Σεχραζάτ»: Μάγδα Μαυρογιάννη (σύλληψη, κείμενα, αφήγηση), Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Αλεξάνδρα Νομίδου (πιάνο).

Πληροφορίες
Θέατρο Απόλλων: πλατεία Βαρδάκα, Ερμούπολη – Σύρος, τηλ.: 22810 85192. Τιμές εισιτηρίων: 12, 14 και 16 Αυγούστου: πλατεία και θεωρεία: 15 ευρώ, εξώστης: 10 ευρώ, 9, 13 και 17 Αυγούστου: πλατεία και θεωρεία: 12 ευρώ, εξώστης: 8 ευρώ. Το Φεστιβάλ θα παραχωρήσει δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, με επίδειξη κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ. Προπώληση: θέατρο Απόλλων, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76