UA-49499200-1

Διεθνής Αναρριχητική Συνάντηση στο Λεωνίδιο

23.12.2015_Διεθνής Αναρριχητική Συνάντηση στο Λεωνίδιο

Ο Αναρριχητικός–Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου (ΑΟΣΛ), διοργανώνει Διεθνή Αναρριχητική Συνάντηση στο Λεωνίδιο, από 24/12/2015 έως 3/1/2016.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες, η συνάντηση αυτή έρχεται να αναδείξει το Λεωνίδιο ως κέντρο αναρρίχησης και παράλληλα, να συμβάλλει σε μια γενικότερη πολιτισμική εξέλιξη του τόπου.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δωρεάν παράλληλες εκδηλώσεις πρέπει να προεγγραφούν στα κέντρα ενημέρωσης (info centers), τα οποία βρίσκονται στην κεντρική αγορά του Λεωνιδίου και συγκεκριμένα, στο Climb 4 Fun και στο καφέ Panjika.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

23.12.2015_Διεθνής Αναρριχητική Συνάντηση στο Λεωνίδιο_Πρόγραμμα

Λίγα λόγια για τον ΑΟΣΛ

23.12.2015_Διεθνής Αναρριχητική Συνάντηση στο Λεωνίδιο_LogoΟ ΑΟΣΛ αποτελείται από μια ομάδα αναρριχητών, από το Λεωνίδιο και το Βερολίνο, που υποστηρίζει και βοηθάει την εξέλιξη της αναρρίχησης στην περιοχή του Λεωνιδίου.

Η αγάπη τους για την αναρρίχηση τους έφερε κοντά στις αρχές του 2012 στη πόλη του Βερολίνου και συγκεκριμένα στο «Kegel», ένα γυμναστήριο αναρρίχησης και bouldering στο κέντρο της πόλης. Ένα χρόνο αργότερα επισκέφθηκαν όλοι μαζί το Λεωνίδιο, με στόχο να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του τόπου σχετικά με την αναρρίχηση, ( και γενικά τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν  να τους φέρουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής), ενώ παράλληλα σκαρφάλωναν τις διαδρομές των αδερφών Remy που μόλις είχαν ανοιχτεί.

Η προσωπική ανάγκη ορισμένων από αυτούς, όντας αναρριχητές χρόνια, να προσφέρουν στο άθλημα συμβάλλοντας στην εξέλιξη μιας νέας περιοχής, σε συνδυασμό με τη θέληση των υπολοίπων-αρχαρίων, να συμβάλουν μέσω του συγκεκριμένου αθλήματος σε μια γενικότερη πολιτισμική εξέλιξη του τόπου καταγωγής τους και να προσθέσουν μια νέα δραστηριότητα για τους κατοίκους της περιοχής, τους οδήγησαν σε μια αυθόρμητη συνεργασία.

Από τον Αύγουστο του 2013, ξεκίνησαν μια συνεχή συλλογική δράση η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα άτομα, τόσο από το Λεωνίδιο όσο και από φίλους αναρριχητές από διάφορες χώρες που επιθυμούν, έστω για λίγο, να στηρίξουν το εγχείρημα μας. Η δράση αυτή περιλαμβάνει κυρίως τη διάνοιξη και καταγραφή αθλητικών αναρριχητικών διαδρομών, αλλά και ότι αυτό συνεπάγεται  (διάνοιξη μονοπατιών κ.α.), με σεβασμό πάντα προς το φυσικό περιβάλλον.

Θεωρώντας την αναρρίχηση κομμάτι της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες οργανώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας να αισθάνεται ικανός να συνεισφέρει στην όλη διαδικασία. «Χορηγός» της δράσης αυτής είναι μόνο η ελεύθερη συνεισφορά του καθενός, ανάλογα με τις δυνατότητές του, τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά, με στόχο εν τέλει τη δημιουργία ενός συλλογικού αγαθού και όχι ενός προϊόντος «έτοιμου προς πώληση». Αυτονόητο είναι πως η εξειδικευμένη γνώση των έμπειρων αναρριχητών έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά θέματα ασφάλειας.

Ωστόσο, με το παραπάνω μοντέλο οργάνωσης των  αρμοδιοτήτων, η πραγμάτωση πεδίων αναρρίχησης στην περιοχή δεν θα αποτελεί προϊόν υλοποιημένο από τους λίγους- ειδικούς για αναρριχητές-καταναλωτές. Πιο απλά, ο ΑΟΣΛ δεν θέλει το άθλημα της αναρρίχησης να αποτελεί για την περιοχή ένα απρόσωπο τουριστικό προϊόν το οποίο καλλιεργεί έντονα ένα κλίμα ανταγωνισμού, αλλά αντιθέτως, να διατηρήσει την αγνή του επαφή με τη φύση, το αίσθημα της εξερεύνησης και της ελευθερίας που αυτό προσφέρει.

Στη βάση αυτή έχει δημιουργηθεί η ιδέα της συνάντησης αναρριχητών, κατά την οποία  καλούνται έμπειροι και μη αναρριχητές να επισκεφτούν το Λεωνίδιο, να το εξερευνήσουν, να συμβάλουν με τον τρόπο του ο καθένας στην εξέλιξή του και να συμμετέχουν σε μια οριζόντια συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών (τόσο μεταξύ τους όσο και με τους κατοίκους της περιοχής).

Μέρος αυτής της ιδέας είναι και η ιστοσελίδα http://www.climbing-leonidio.com/el.html. Υποστηρίζοντας την μη εμπορευματική διάδοση της γνώσης και των πληροφοριών, η σελίδα έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο αναρριχητής για τα πεδία του Λεωνιδίου. Στην ίδια λογική οι πληροφορίες που περιέχονται στη σελίδα μπορούν να χρησιμοποιούνται αυτούσιες μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς.

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76