UA-49499200-1

Δαμάζοντας τα γιγαντιαία κύματα του Ατλαντικού με ένα windsurf (Video)

9.2.2016_Δαμάζοντας τα γιγαντιαία κύματα του Αντλαντικού με ένα windsurf

Ναζαρέ Πορτογαλίας, 120χλμ. βόρεια της Λισαβόνας. Ένα spot που πέρασε από την αφάνεια 10 χρόνια πριν, στο επίκεντρο του surfing, κάθε φορά που χειμωνιάτικες καταιγίδες σήκωναν κύματα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αν το Jaws Maui είναι ένας παράδεισος από κύματα, τότε η Ναζαρέ θα μπορούσε να είναι η κόλαση. Σκοτεινή, κρύα και τρομακτική, έχει δώσει καλά «χτυπήματα» σε πολλούς surfers που σίγουρα δεν θα ξεχάσουν εύκολα.

Όλα αυτά ήταν απίστευτα δελεαστικά για τον big-wave surfer, Jason Polakow. «Η Ναζαρέ είναι μοναδική. Έχω κάνει σερφ πάνω σε όλα τα μεγάλα κύματα αλλά εδώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», λέει ο Jason. «Κύματα έρχονται από παντού, δεν υπάρχει ένα σημείο που να μπορείς να ξεκινήσεις.»

Πλαισιωμένη από έναν επιβλητικό βράχο που φιλοξενεί ένα φάρο, η Ναζαρέ βρίσκεται στην κορυφή ενός βαθιού φαραγγιού, όπου σκάνε τα τεράστια κύματα από το Βόρειο Ατλαντικό, σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στην ακτή. Αυτά τα κύματα μαζεύονται και δημιουργούν υδάτινα βουνά ύψους 30μέτρων και προσελκύουν αρκετούς surfers από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο πρώτος που το είχε ανακαλύψει ήταν ο Garrett McNamara το 2011 και από τότε βρίσκεται στο radar των surfers. Όμως ο Jason Polakow είναι ο πρώτος windsurfer που έκανε ride πάνω στο πιο τρομακτικό κύμα του κόσμου.

9.2.2016_Δαμάζοντας τα γιγαντιαία κύματα του Αντλαντικού με ένα windsurf_1

«Την πρώτη φορά που είδα το βίντεο του Garrett, ήξερα ότι υπήρχε δυνατότητα να κάνω windsurf πάνω σε αυτό,» λέει ο Τζέισον. «Οι άνεμοι ήταν δυνατοί και χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να φτάσουμε εδώ με τις ιδανικές συνθήκες. Παρά τις λιγοστές πιθανότητες, ο Polakow έκανε σκληρή προπόνηση για να χειριστεί όχι μόνο το ride, αλλά και το wipeout. «Ήταν ένας ωραίος χειμώνας στο Maui, με πολλά και μεγάλα κύματα», λέει. «Δε θα δοκίμαζα ποτέ wipeout επίτηδες, αλλά όταν συνέβαινε, προσπαθούσα  να συγκεντρωθώ, να χαλαρώσω και να διατηρήσω τον καρδιακό ρυθμό μου σε χαμηλά επίπεδα».

Παρόλο που η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική, χρειάζεσαι και μια ικανή ομάδα ασφαλείας. Ο Polakow είχε την υποστήριξη της τοπικής ειδικής ομάδας όσον αφορά στην παροχή ασφάλειας, που απαιτείται κατά τη διάρκεια ενός εξάωρου session που πραγματοποίησε χθες. Κατά τη διάρκεια του session, έπιασε μόνο «μερικά καλά κύματα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του. «Εδώ δεν είναι το Maui», λέει. «Δεν έρχεσαι εδώ για 20 κύματα απλά για διασκέδαση. Βγαίνεις έξω στην ακτή και νιώθεις καλά, αν έχεις καταφέρει ένα ή δύο απίστευτα rides».

Τώρα που απέδειξε ότι είναι εφικτό, ο Jason θέλει και άλλο. Η Ναζαρέ θεωρείται ότι έχει τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο, και ο Polakow ξέρει ότι θα έχει μια ακόμα καλύτερη μέρα στο μέλλον. Παρ ‘όλα αυτά, είναι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερε: «Είναι σίγουρα σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα να κάνω ένα ride στα τεράστια κύματα της Ναζαρέ».

Δείτε το βίντεο πατώντας εδώ.

Πηγή: platform.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76