UA-49499200-1

Γκάνα: Μειώθηκε κατά 99% ο πληθυσμός γκρίζων παπαγάλων

1.12.2015_Μειώθηκε ο πληθυσμός γκρίζων παπαγάλων
O παπαγάλος του είδους Psittacus Erithacus αντιμετωπίζει προβλήματα σε όλη την φυσική κατανομή του.

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Γκάνα, με τον πληθυσμό του δημοφιλούς πτηνού να σημειώνει μείωση κατά 90 με 99 τοις εκατό σε σχέση με το 1992, σύμφωνα με νέα αναλυτική έρευνα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί μεταξύ 560 χιλιάδων και 12,7 εκατομμυρίων παπαγάλων σε άλλες αφρικανικές χώρες προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Γκαμπόν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, φαίνεται πιθανό ότι ο παπαγάλος του είδους Psittacus Erithacus αντιμετωπίζει προβλήματα σε όλη την φυσική κατανομή του. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μητροπολιτικού Μάντσεστερ με επικεφαλής το Ναθάνιελ Άνορμπα ανακάλυψε γκρίζους παπαγάλους μόνο σε 10 από τις 42 περιοχές 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εξέτασε στα δάση της χώρας.

Σε τρεις γνωστές περιοχές με φωλιές παπαγάλων που πριν από δύο δεκαετίες είχαν βρεθεί μεταξύ 700 και 1200 πτηνών, ο Άνορμπα βρήκε μόνο 18 παπαγάλους συνολικά. Από τους 900 Γκανέζους που ερωτήθηκαν από τους ερευνητές σχετικά με την τύχη του απειλούμενου παπαγάλου, το 42 τοις εκατό κατηγόρησε κυρίως την κοπή ξυλείας από τα μεγάλα δέντρα όπου οι παπαγάλοι φωλιάζουν, ενώ το 37 τοις εκατό θεωρεί το εμπόριο κατοικίδιων ζώων ως τον κύριο λόγο της δραματικής μείωσης του πληθυσμού. Οι μειώσεις φαίνεται να είναι εξίσου σοβαρές και αλλού στη Δυτική Αφρική, αλλά οι πληθυσμοί φαίνεται να διατηρούνται καλύτερα στην Κεντρική Αφρική.

Ωστόσο ακόμα και εκεί, ο αριθμός των πτηνών που αιχμαλωτίζεται για το εμπόριο κατοικίδιων δημιουργεί προβλήματα στο είδος. Σύμφωνα με το ίδρυμα Λουκούρου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περίπου 12.000 με 18.000 πτηνά αφαιρούνται από το φυσικό τους περιβάλλον κάθε χρόνο από το ανατολικό τμήμα της χώρας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον ετήσιο αριθμό των 5.000 που έχουν ορίσει οι κρατικές αρχές.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76